RAR va putea să verifice istoricul oricărei mașini aduse din țările UE

Autor: Cristian Agatie 24 aug. 2021 Știri auto

Registrul Auto Român (RAR) va putea să verifice kilometrajul și istoricul oricărei mașini aduse din țările UE, odată cu interconectarea bazelor de date ale autorităților rutiere din blocul comunitar.

Intră în Galeria FOTO

Cumpărarea unei mașini second hand este un pas important, având în vedere bugetul pus la bătaie. De aceea este important să te asiguri că mașina pe care vrei să dai banii a fost corect întreținută, nu a fost implicată în accident, nu este furată și nici nu are kilometrajul falsificat. Toate aceste informații sunt oferite de serviciile specializate care oferă istoricul mașinilor, dar, în curând, Registrul Auto Român le va putea furniza la costuri mai mici pentru cetățeni.

Registrul Auto Român se va putea conecta în curând la bazele de date ale tuturor instituțiilor similare din Europa. Doar pe baza seriei de caroserie, se va putea vedea întregul istoric al mașinii, indiferent prin câte țări europene a fost aceasta. Asta deoarece, din 2023, va deveni obligatoriu schimbul de informații la nivel UE.

Kilometrajul unei mașini second-hand a devenit unul din primele lucruri la care se uită românii, deoarece foarte mulți samsari au măsluit cifrele. De doi ani, Registrul Auto Român pune la dispoziție o aplicație gratuită de verificare a kilometrajului, denumită sugestiv „Istoric Vehicul”. Aceasta oferă însă numai valorile kilometrajului la momentul efectuării ITP, fără a putea certifica dacă acestea sunt autentice sau nu.

RAR va putea să verifice istoricul oricărei mașini aduse din țările UE. De când funcționează noul sistem

În cazul în care baza de date a RAR are informații suplimentare privind daunele și istoricul mașinii, utilizatorul are posibilitatea să plătească suplimentar pentru acestea. În momentul de față, însă, pe site-ul RAR se poate verifica doar istoricul mașinilor rulate în România, nu și al celor aduse din străinătate. Din 2023, însă, odată cu interconectarea bazelor de date ale autorităților rutiere din blocul comunitar, vor putea fi accesate informațiile istoricului pentru orice mașină din UE.

Până atunci, însă, șoferii au la dispoziție serviciile clasice de verificare a mașinilor second hand înainte de cumpărare. Noi recomandăm atât verificarea stării tehnice a mașinii într-un service specializat, cât și verificarea istoricului folosind CarVertical, care oferă cele mai complete informații despre mașini. În plus, nu strică să vă folosiți înțelepciunea, verificând vizual starea diferitelor elemente, de la pedale și schimbătorul de viteze, la anvelope și compartimentul motor.

sursa: Digi24.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide