A fost razie în București. În vizor, șoferii de taxi și cei de Uber

Autor: ProMotor 02 feb. 2020 Știri auto
A fost razie în București. În vizor, șoferii de taxi și cei de Uber

A fost razie în București. Sâmbătă noaptea, poliţiştii din Capitală au efectuat controale la taximetrişti şi şoferii care folosesc aplicaţiile de ridesharing, la numai o zi de la intrarea în vigoare a noilor reglementări. Au fost aplicate 39 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 24.000 lei. Totodată, au fost identificaţi doi conducători auto care efectuau în mod ilegal transport de persoane.

„În noaptea de 01/02.februarie a.c., poliţiştii Brigăzii Rutiere au acţionat în mai multe puncte din municipiul București în vederea reducerii riscului rutier în rândul participanților la trafic, verificarea legalității efectuării transportului alternativ cu un conducător auto, respectiv a transportului de persoane în regim de taxi și implicit pentru sancționarea celor care, deși sunt autorizați, nu respectă standardele de calitate și siguranță rutieră. De asemenea, în contextul diminuării nivelului de victimizare a populației prin accidente rutiere, testarea conducătorilor auto cu aparatul alcooltest/drugtest a reprezentat o prioritate pentru polițiștii rutieri care au urmărit cu ocazia controalelor efectuate depistarea conducătorilor auto care se deplasează pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive”, informează Poliţia Capitalei.

Potrivit sursei citate, au fost aplicate 39 de sancţiuni contravenţionale (14 pentru transport alternativ, 17 pentru transport în regim de taxi, 8 pe OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice), în valoare de peste 24.000 lei. Totodată, au fost identificați doi conducători auto care efectuau în mod ilegal transport de persoane, fără a deţine copie conformă a autorizaţiei de transport alternativ, respectiv autorizaţie de taxi, context în care s-a aplicat o amendă în cuantum de 1.000 de lei, iar ca măsură complementară, polițiștii rutieri au dispus suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculelor respective, prin reţinerea certificatului si a plăcuţelor cu numarul de înmatriculare.

„În cadrul activităților de control au fost retrase 7 certificate de înmatriculare (3 pe transport alternativ, 3 taxi, 1 alte categorii de autovehicule – pentru folii neomologate aplicate pe geamuri) şi au fost întocmite 2 dosare de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice, respectiv a substanțelor psihoactive. Acest tip de acţiuni vor fi organizate în permanenţă de către Brigada Rutieră şi vor fi vizaţi atât conducătorii auto ce efectuează transport alternativ, cât şi cei care efectuează transport de persoane în regim taxi, în vederea impunerii unui climat de ordine publică şi siguranţă rutieră pe drumurile publice din Municipiul Bucureşti”, mai precizează Poliţia Capitalei.

De asemenea, au fost prezentate şi câteva exemple:

  • În jurul orei 23.50, pe Bd. Regina Elisabeta a fost depistat un bărbat în vârstă de 51 de ani care efectua transport alternativ de persoane cu un autoturism prin intermediul unei platforme digitale fără a deţine pentru acesta copie conformă a autorizatiei pentru transportul alternativ eliberata de Autoritatea Rutieră Română. Acesta a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1.000 de lei, iar ca măsură complementară s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului pentru o perioadă de 6 luni, prin reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare.
  • În jurul orei 23.15, un bărbat în vârstă de 33 de ani a fost depistat pe Splaiul Unirii intersectie cu str. Selari în timp ce efectua transport alternativ de persoane cu un autoturism prin intermediul unei platforme digitale fără a deține certificat de atestare a pregătirii profesionale, ecusoanele de transport alternativ şi inspecție tehnică periodică pentru efectuarea transportului alternativ realizată la 6 luni. Persoana în cauză a fost sancţionată contraventional cu amendă în cuantum de 3.305 lei, iar ca măsură tehnico-administrativa s-a dispus reținerea certificatului de înmatriculare.
  • În jurul orei 04.10, în timp ce conducea un autoturism pe Bd. Lascăr Catargiu, un tânăr de 19 ani a fost înregistrat de aparatul radar cu viteza de 80 km/h, limita de viteza pe sectorul de drum respectiv fiind de 60 km/h. Acesta a fost sancționat cu amendă în cuantum de 290 de lei şi 2 puncte de penalizare aplicabile permisului de conducere. Totodată, conducătorul autoturismului a fost testat de polițiștii rutieri cu aparatul DrugTest care a indicat prezența în organism a patru substanțe psihoactive și anume: Cocaină, Benzodiazepină, Canabis, Amphetamine. Conducatorul autoturismului a fost transportat la sediul INML în vederea recoltării probelor biologice. În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penala sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice sub influența substanțelor psihoactive.
  • În jurul orei 02.30, un bărbat în vârstă de 28 de ani a fost depistat pe bd. Timișoara în timp ce conducea un autovehicul sub influența băuturilor alcoolice. Persoana în cauză a fost testată cu apartul alcooltest, rezultatul fiind de 1,02 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la sediul INML în vederea recoltării de probe biologice necesare stabilirii alcoolemiei în sânge. În această situație s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice.

Noile reglementări care vizează serviciile de ridesharing au intrat în vigoare sâmbătă, 1 februarie. Astfel, şoferii care lucrează cu aplicaţii ca Uber, Bolt, Yango, Free Now etc. trebuie să obţină mai multe avize şi certificate pentru a-şi putea continua activitatea, altfel riscă amenzi considerabile.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Poliția Română / Facebook



Comentarii
Inchide