RCA 2020: Neînțelegerile dintre unitățile service și asiguratori scumpesc polițele RCA

Autor: George Cristea 07 sept. 2020 Știri auto
RCA 2020: Neînțelegerile dintre unitățile service și asiguratori scumpesc polițele RCA

Un nou război se conturează între service-urile auto și asiguratorii care vând polițe de răspundere civilă auto. Neînțelegerile dintre aceștia scumpesc polițele RCA într-un moment în care piața se află deja în impas. Cel care pierde este, întotdeauna, cetățeanul de rând.

Potrivit informațiilor publicate de Autoritatea de Supraveghere Fiscală (ASF), dauna medie per accident s-a dublat între 2017 și 2019. Principala cauză o constituie creșterea prețurilor și tarifelor de către unitățile service, care practică tarife orare mult mai mari pentru manoperă și oferă piese mai scumpe pentru reparațiile plătite de asiguratori.

Cercul vicios se închide adesea prin creșterea tarifelor RCA, care trebuie să compenseze cheltuielile societăților de asigurări. Nu întotdeauna se întâmplă însă așa, iar adesea reparațiile rămân neplătite, iar șoferii mașinilor rămân cu mașinile blocate în service. Doar în primele șase luni ale anului, jumătate din daune nu au fost încă plătite. Service-urile auto se plâng că asigurătorii întârzie să plătească, iar asigurătorii reclamă că reparațiile sunt la suprapreț.

Care este motivul pentru care se scumpesc polițele RCA?

Și service-urile, și asiguratorii își pasează vina unii altora. Dacă prestatorii de servicii reclamă întârzieri la plata reparațiilor, de cealaltă parte, societățile de asigurare arată cu degetul spre tarifele de manoperă, care  în cazul reparațiilor pe RCA sunt și de trei ori mai mari decât tarifele normale din piață.

Comisia Europeană dorește eliminarea tarifului maximal pentru polițele RCA, urmând să existe doar un tarif de referință. În aceste condiții, polițele RCA se vor scumpi sensibil, pentru a acoperi creșterea cheltuielilor cu reparațiile. Tarifele de referință la polițele RCA încep acum de la 698 de lei și trec de 2.800 de lei, în funcție de vârsta șoferului și motorul autoturismului.

În prezent, Consiliul Concurenței derulează o investigație pentru a stabili dacă unitățile service au făcut înțelegeri având ca scop creșterea prețului reparațiilor.

„În această investigație noi suspectăm că există înțelegeri între mai multe service-uri auto pentru a crește prețul reparațiilor pe care le efectuează și în aceste înțelegeri ei sunt asistați și de producători, care au interesul să își vândă piesele auto la un preț mai mare și chiar au înțelegeri și cu firmele de asigurări. Este o investigație destul de amplă, dar se va încheia în curând”, anunță Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Daună medie per accident
2016: 5.998 lei
2017: 7.483 lei
2018: 11.331 lei
2019: 13.151 lei

sursa: ASF

Evoluția costului pe ora de manoperă
2017: 91 lei
2018: 120 lei
2019: 141 lei
2020: 151 lei

sursa: Biroul Asiguratorilor Auto

În prezent, ASF lucrează la schimbarea legislației asigurărilor, fiind așteptate schimbări majore în piața asigurărilor RCA.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide