Asigurarea RCA 2020: Se pregătesc schimbări majore în piața asigurărilor

Autor: ProMotor 19 feb. 2020 Știri auto
Asigurarea RCA 2020: Se pregătesc schimbări majore în piața asigurărilor

Guvernul pregătește schimbări majore în piața asigurărilor RCA, acestea fiind prevăzute într-un proiect de modificare a legii care reglementează asigurările obligatorii de răspundere civilă auto. Printre acestea se numără plafonarea prețurilor componentelor folosite la repararea mașinilor, dar și a tarifelor de manoperă.

Transportatorii, dar și asociațiile de consumatori, consideră că aceste modificări sunt în măsură să afecteze drepturile consumatorilor, profitabilitatea operatorilor de transport, dar și siguranța rutieră. Asta deoarece service-urile vor folosi componente de slabă calitate, posibil chiar rezultate din dezmembrări, pentru a se încadra în costurile impuse. De asemenea, este posibil ca păgubiții să nu mai poată recupera de la asigurători întregul cost al reparațiilor, ceea ce ar însemna introducerea unui sistem de co-plată.

Potrivit Confederației Naționale a Federațiilor și Asociațiilor de Consumatori (CONROM), prin limitarea nejustificată a valorii despăgubirilor acordate de societățile de asigurare, așa cum propune Proiectul de Lege, persoanele prejudiciate se vor putea afla în imposibilitatea reparării autovehiculelor pe baza asigurării RCA a terților vinovați de producerea accidentelor.

„Proiectul de Lege va avea ca efect fixarea prețurilor de revânzare a pieselor de schimb și componentelor auto pe întregul lanț de comercializare al acestora în vederea activității de reparații, prin raportarea la prețurile de listă ale producătorilor/ importatorilor oficiali ai respectivelor autovehicule. De asemenea, prin raportarea orei de manoperă a unității reparatoare la nivelul prețurilor de referință pe piață, Proiectul de Lege creează cadrul pentru impunerea în mod legal a unui preț unic în piață, ceea ce contravine principiilor de bază incluse în articolele 101 și 102 din Tratatul de Funcționare al UE”, se arată într-un comunicat al CONROM.

De asemenea, comunicatul mai menționează că proiectul încurajează folosirea de piese made in China, piese din dezmembrări, repararea în service-uri neautorizate de RAR, munca la negru și evaziunea fiscală, va crește numărul accidentelor pe drumurile publice datorită utilizării în procesul de reparație a unor piese neconforme care vor pune în pericol viata participanților la trafic.

Este o opinie împărtășită și de Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), care mai adaugă că, dacă proiectul de lege ar fi adoptat în forma propusă de inițiatori, transportatorii vor fi nevoiți să aloce sume importante de bani pentru a acoperi diferențele dintre costurile de reparație/închiriere și despăgubirile subevaluate care vor fi plătite de societățile de asigurări, pe baza propriilor calcule.

„Astfel, se va ajunge la un sistem de co-plată în care asigurătorul să plătească o parte din despăgubire, iar diferența să fie suportată de persoanele prejudiciate, ceea ce este contrar principiului reparării integrale a prejudiciului”, consideră reprezentanții transportatorilor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock



Comentarii
Inchide