RCA 2021: De când se va aplica decontarea directă la asigurarea RCA

Publicat: 29 03. 2021, 16:41
Actualizat: 29 03. 2021, 16:41

Modificarea legislației privind asigurările RCA este anunțată de ce va vreme, cea mai importantă noutate fiind introducerea decontării directe ca măsură obligatorie. Iată de când se va aplica decontarea directă la asigurarea RCA.

Intră în Galeria FOTO

O formă de decontare directă este deja în vigoare pentru asigurările RCA, dar aceasta este facultativă. Astfel, numai cei care doresc să plătească suplimentar pentru o clauză de decontare directă beneficiază de avantajele acestei metode. Pe viitor, însă, decontarea directă va deveni obligatorie pentru polițele RCA, dacă proiectul de Ordonanță de Urgență aflat în dezbatere va fi adoptat. Introducerea obligatorie a clauzei de decontare directă va duce la scumpirea polițelor RCA, sunt de părere specialiștii.

Motivul pentru care se dorește introducerea decontării directe este unul simplu: ar permite oamenilor să facă o legătură directă dintre calitatea serviciilor plătite și prețul poliței. În prezent, șoferii cumpără polițe RCA care vor fi folosite de alți șoferi în caz de accident. Prin urmare, nu au niciun interes în privința calității serviciilor, ci sunt interesați exclusiv de pre/ Acest lucru a dus la o perturbare puternică a pieței asigurărilor RCA.

„Actuala Lege a RCA are hibe şi este rolul propunerii de Ordonanţă de Urgenţă să le rezolve. Hiba fundamentală este că eu, cel care cumpără poliţa de RCA, cumpăr ceva ce va fi folosit de altcineva, de un terţ, deci eu în esenţă nu beneficiez de ce cumpăr eu, ca atare nu am niciun interes să cumpăr ceva de bună calitate, ci să iau ceva cât mai ieftin. Atunci ideea de a ne muta pe sistemul de decontare directă – dacă cineva îmi loveşte maşina o repar pe poliţa mea – atunci am interesul să-mi iau o poliţă care să-mi dea încredere că voi primi un serviciu bun de reparaţie”, a declarat recent Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

De când se va aplica decontarea directă la asigurarea RCA?

Potrivit președintelui Consiliului Concurenței, proiectul Ordonanței de Urgență va intra la avizare în scurt timp. Intervalul vehiculat este de „câteva săptămâni”, deci luna aprilie ar trebui să aducă schimbarea preconizată în legislația RCA. Până atunci, însă, autoritățile trebuie să rezolve problema creșterii prețurilor, care este aproape garantată după introducerea clauzei de decontare directă.

„Toţi ne dorim ca preţul RCA să fie cât mai jos, dar costurile pot creşte şi nu există niciun mod de a nu permite excese privind costul reparaţiilor şi atunci acesta este lucrul pe care încercăm să îl remediem şi venim cu preţul de referinţă pentru service-uri, de a pune un preţ orientativ. Nu este un preţ fix, obligatoriu, ci unul orientativ, care să dea totuşi companiilor de asigurare posibilitatea să limiteze costurile lor”, a mai spus şeful Consiliului Concurenţei.

Dacă preţul reparaţiilor ar creşte infinit, acest lucru se va reflecta în preţul plătit de populaţie la poliţele RCA, a argumentat el.

„Deci nu poţi să limitezi finalul, preţul final, dacă nu reuşeşti cumva să limitezi componentele, elementele de cost. Asta e ceea ce încercăm să facem prin OUG, în câteva săptămâni sperăm că s-ar putea întâmpla”, a concluzionat Bogdan Chiriţoiu.

sursa: Digi24.ro