RCA 2021: Schimbare importantă a sistemului bonus malus. Tarifele se majorează semnificativ

Autor: George Cristea 27 nov. 2020 Știri auto

Autoritatea pentru Supraveghere Fiscală (ASF) a anunțat o schimbare importantă a sistemului bonus malus care va crește semnificativ costurile asigurării RCA în 2021 pentru unele categorii de șoferi.

Intră în Galeria FOTO

Schimbarea sistemului bonus-malus a fost inițiată la propunerea societăților de asigurare, care s-au plâns de o creștere alarmantă a daunelor plătite în cazul vătămării corporale a persoanelor. Potrivit noii propuneri, cei care comit accidente soldate cu vătămări corporale (persoane rănite și/sau decedate) vor plăti cu 40% mai mult pe asigurarea RCA.

Conform proiectului care modifică Norma 20/2017 privind asigurările auto, șoferii care provoacă accidente auto cu vătămări corporale vor fi penalizați cu patru clase de malus, față de două în prezent. Astfel, articolul 32, alineatele 1-3 din Norma ASF 20/2017 se modifică, având următorul cuprins:

„(1) În cazul neînregistrării unor daune plătite în perioada de referință, asigurații beneficiază de o reducere a primei de asigurare prin avansarea în următoarea clasa din cadrul sistemului bonus-malus.
(2) Clasa de bonus-malus se păstrează pe perioada anului calendaristic în care se încheie contractul RCA indiferent de perioada asigurată.
(3) Asigurații sunt penalizați prin aplicarea unui malus, respectiv majorarea primei de asigurare, în funcție de caz, astfel:
a) cu două clase pentru fiecare eveniment din care au rezultat numai prejudicii materiale;
b) cu patru clase pentru fiecare eveniment soldat cu vătămarea sănătății şi a integrității corporale ori decesul uneia sau mai multor persoane.”

RCA 2021: Ce este sistemul bonus malus și cum îi va afecta pe șoferi noua schimbare

În esență, sistemul bonus-malus permite șoferilor care nu au provocat daune cu mașina proprie în anul anterior să beneficieze de o reducere a prețului pe care aceștia îl plătesc pentru o poliță RCA. Pe de altă parte, șoferii care au avut totuși evenimente rutiere în anul anterior vor fi nevoiți să plătească un preț mai mare pentru cumpărarea unei asigurări RCA.

Potrivit normei actuale, reducerea de preţ poate varia între 5 şi 50%, în timp ce penalizările pot aduce majorări de preţ între 10 şi 80%. Creșterea costurilor asigurării RCA cu patru clase de malus înseamnă, astfel, o majorare a tarifului de asigurare cu 40%. În condițiilor normei actuale, majorarea tarifului RCA pentru cei care produc accidente soldate cu victime este de 20%.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide