Reclamă Mercedes-Benz care a provocat un uriaș scandal, retrasă din mediul online (cu video)

Autor: Mihai Morcovescu 03 ian. 2022 Știri auto

O reclamă realizată de Mercedes-Benz, care a stârnit un val de indignare în rândul internauților chinezi, a fost retrasă din mediul online. Spotul publicitar fusese postat în ziua de 25 decembrie 2021 pe contul oficial de pe Weibo, echivalentul chinez al Twitter-ului.

Respectiva reclamă includea un model feminin și unul masculin, care promovau noi mașini ale producătorului din Stuttgart. Chinezii s-au simțit jigniți de faptul că machiajul unui model feminin care apare în videoclip părea că întruchipează stereotipul vesticilor în ceea ce privește ochii oblici ai asiaticilor.

Reclama Mercedes-Benz, o jignire la adresa femeilor asiatice

Potrivit Global Times, un site care promovează linia naționalistă a autorităților de la Beijing, hashtag-ul „Mercedes-Benz model’s make-up is controversial” dobândise în doar trei zile peste 170 de milioane de vizualizări.

Multe reacții ale internauților erau îndreptate împotriva machiajului modelului feminin. El era considerat „neplăcut” și „ofensator”, nu doar împotriva ochilor „mici”. „Există vreo frumusețe în acest machiaj?”, a scris un internaut. „Nu este o interpretare exagerată. Nici un chinez nu va crede că acest tip de frumusețe este atractiv”, mai scria alt utilizator al platformei Weibo.

Mulți internauți au fot de părere că opiniile nu ar trebui să fie exagerate și să transforme problema într-un „proces politic”. Dar, lumea modei nu ar trebui să se mai adapteze esteticii occidentale și ar trebui să se alinieze cu estetica poporului chinez.

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Imaginea ochilor oblici este un stereotip al occidentalilor din secolul al XIX-lea. Nu este o descriere obiectivă a poporului chinez, ci o etichetă pusă asiaticilor. Aceasta este bazată pe sentimentul vesticilor de superioritate ideologică, sunt de părere experții.

Nu este prima dată când internauții sunt revoltați de mișcările de satisfacere a stereotipurilor occidentale în privința chinezilor. În luna noiembrie, compania Dior a oprit folosirea unei poze a fotografului chinez Chen Man.

Fotografia înfățișa un model cu pleoape înfricoșătoare și piele închisă la culoare, îmbrăcat într-o rochie tradițională chineză în timp ce ținea în mână o geantă Dior. Mass-media de stat chineză a considerat drept „o jignire la adresa femeilor asiatice”.

VIDEO

https://www.youtube.com/watch?v=iGp6igwlapA  

Sursă: Mediafax.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: 6IX TIME NEWS / YouTube


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide