Renault începe să-și revină. Acum Nissan este în vizorul agenţiilor de evaluare financiară

Autor: Bogdan Bârliga 09 mart. 2023 Știri auto

Anul trecut tensiunile erau la cote maxime în cadrul Alianței Renault – Nissan și cele mai multe probleme le înregistra compania franceză. În luna martie din 2022 acțiunile Renault pierdeau procente de la o zi la alta, iar expunerea producătorului auto pe piața din Rusia a condus la primirea unor calificative reduse de la agenţiile de evaluare financiară.

Între timp lucrurile s-au schimbat și Renault a reușit să depășească momentele grele de anul trecut. Producătorul francez a transferat statului rus participaţia majoritară deţinută la AvtoVaz şi apoi a anunțat planul de a lista noua sa divizie de vehicule electrice. Renault anunţase în mod oficial că ia în considerare opţiunea creării a două entităţi separate, una dedicată dezvoltării, producţiei şi vânzării de vehicule electrice, cu sediul în Franţa, şi cealaltă dedicată dezvoltării şi producţiei de motoare şi cutii de viteze termice şi hibride de nouă generaţie E-TECH, care va include operaţiunile din România, Spania, Portugalia, Turcia şi America Latină.

Cu Luca de Meo la conducere grupul francez a avut o evoluție foarte bună și la începutul acestui an Renault şi Nissan au convenit o restructurare a alianţei lor înfiinţată în anul 1999. Conform acordului, Renault îşi reduce participaţia la Nissan la 15%, de la aproximativ 43%, transferându-şi participaţia rămasă, de 28%, într-un trust francez. Nissan s-a angajat să preia o participaţie de până la 15% din viitoarea divizie de automobile electrice a Renault.

Ce se întâmplă cu Nissan

S&P Global Ratings a retrogradat grupul nipon la „junk” (nerecomandat pentru investiţii), citând profitabilitatea redusă şi faptul că o revenire puternică a vânzărilor companiei japoneze este „puţin probabilă” se arată într-o analiză Bloomberg preluată de agerpres.ro. Luna trecută, Fitch a revizuit în creştere ratingul pe termen lung al Renault, de la „BB” la „BB plus”, perspectiva atribuită fiind stabilă. Îmbunătăţirea reflectă întărirea profitabilităţii Renault şi a flexibilităţii bilanţului, în urma actualizării planului său strategic, informează Fitch. Şi S&P a îmbunătăţit ratingul acordat Renault.

Chiar dacă Nissan şi-a revenit după doi ani de pierderi şi îşi menţine prognozele referitoare la un profit operaţional de 360 miliarde de yeni (2,7 miliarde de dolari) pentru exerciţiul fiscal care se va încheia la data de 31 martie 2022, producătorul auto nipon are puţine noi modele cu care să atragă cumpărătorii de automobile. Un yen mai slab la finele lui 2022 a ajutat Nissan să îşi majoreze veniturile realizate pe piaţa locală, însă acest fenomen va dispărea pe măsură ce moneda japoneză se va aprecia în acest an.

„Este incert dacă Nissan se va putea extinde pe piaţa globală în creştere rapidă a vehiculelor electrice”, a avertizat S&P. Agenţia aprecia luna trecută că Renault „este pregătit să facă faţă provocării de a deveni lider competitiv din punct de vedere al costurilor pe piaţa vehiculelor electrice din Europa”.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide