Renault nu vrea să părăsească Rusia, deoarece se teme de naționalizarea AvtoVAZ

Autor: Cristian Gubandru 15 mart. 2022 Știri auto
Renault nu vrea să părăsească Rusia, deoarece se teme de naționalizarea AvtoVAZ

Pe măsură ce producătorii de mașini continuă să întrerupă producția la fabricile rusești sau să modifice comerțul cu Rusia, Renault întârzie să ia o decizie.

Rusia reprezintă aproximativ 10% din veniturile Renault, companie la care guvernul francez deține un pachet de 15% acțiuni.

Surse din piață au spus pentru Auto News că Renault este reticentă să se retragă din Rusia din cauza costurilor mari și în plus vrea să evite naționalizarea AvtoVAZ.

Renault deține 68% din acțiunile AvtoVAZ

Renault deține un pachet de 68% din acțiunile AvtoVAZ, producătorul modelelor Lada din Rusia. Prin această participație, Renault are 40.000 de angajați și aproximativ 30% din piața auto locală.

Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a spus că firmele private sunt libere să ia decizii cu privire la desfășurarea afacerilor în Rusia, dar numai dacă „respectă strict și riguros sancțiunile”.

Firma de cercetare Alphavalue consideră că există o „probabilitate scăzută” ca Renault să renunțe la pachetul de acțiuni la AvtoVAZ.

Producția la uzina de asamblare Renault de lângă Moscova a fost temporar întreruptă până pe 18 martie din cauza unor probleme de aprovizionare. Fabricile AvtoVAZ din Togliatti și Izhevsk au avut, de asemenea, întreruperi de producție în urma invaziei Rusiei în Ucraina, din cauza penuriei de semiconductori.

Un membru din Guvernul Rusiei a propus naționalizarea fabricilor companiilor care și-au oprit operațiunile în Rusia ca răspuns la invazia din Ucraina. Rusia a fost puternic lovită de sancțiuni după atacul asupra Ucrainei. O serie de companii, inclusiv producători de automobile, au decis să oprească exporturile sau chiar să întrerupă operațiunile la fabricile lor.

Ce spun oficialii din Rusia

„Rusia propune naționalizarea unităților de producție ale companiilor care își anunță retragerea de pe piața din Rusia și închiderea producției în timpul operațiunii speciale [militare] din Ucraina. Vom lua măsuri dure de represalii, acționând în conformitate cu legile războiului”, a declarat Andrei Turchak, secretarul consiliului general al partidului de guvernământ al Rusiei, potrivit Reuters.

Sursa: Carscoops

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Cristian Gubandru
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax, parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn, parte ... citește mai mult

Comentarii
Inchide