Restituirea taxei auto 2019. Când va ajunge ultima tranşă de bani la şoferi?

Autor: Cristian Agatie 27 aug. 2019 Știri auto
Restituirea taxei auto 2019. Când va ajunge ultima tranşă de bani la şoferi?

Restituirea taxei auto ar fi trebuit să se încheie la sfârşitul lunii mai, conform promisiunilor ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici. Nu s-a întâmplat asta, iar termenul a fost ulterior schimbat cu cel de 30 iunie. De prisos să spunem că nici 30 iunie nu a fost data la care toţi cei care au plătit taxa auto într-o formă sau alta şi-au primit înapoi banii plătiţi plus dobânzile aferente.

Recenta rectificare bugetară a prevăzut, în proiectul iniţial, suplimentarea bugetului pentru restituirea taxei auto cu 135 milioane de lei. Surpriza a venit zilele acestea, când a fost publicat bugetul Fondului de Mediu. Acesta a beneficiat de o suplimentare considerabilă, de aproape 10 ori mai mare – 1,1 miliarde de lei – ceea ce ne face să credem că numărul celor care nu şi-au primit încă banii este foarte mare.

Diferenţa este dată de faptul că acei 135 de milioane de lei vizau o suplimentare a bugetului, din partea Guvernului, în timp ce suma alocată efectiv este dată de excedentele bugetare ale AFM, din anii trecuţi.

Restituirea taxei auto 2019. Ce dobândă plăteşte statul?

Potrivit procedurilor care reglementează restituirea taxelor auto, proprietarii au dreptul şi la dobânzi de întârziere pentru sumele respective, care se aplică de la momentul perceperii taxelor şi până la momentul restituirii lor. Cuantumul acestora, conform Codului de procedură fiscală, este de 0,02% din suma care trebuie restituită, pentru fiecare zi de întârziere.

Dobânzile pot fi virate doar după restituirea integrală a sumelor principale, ceea ce înseamnă că la ele vor avea acces doar persoanele care au făcut cereri de restituire pentru taxele auto şi cărora le-au fost, deja, rambursate sumele respective. Vă reamintim că pentru plata dobânzilor nu a fost necesară depunerea unei cereri specifice către Fisc, ci ele se calculează şi se restituie din oficiu în conturile bancare unde contribuabilii au ales să le fie virate şi taxele auto.

Cu toate aceste termene asumate de Guvern şi deja depăşite, e greu de spus când va fui restituită taxa auto. Cert este că fiecare amânare creşte şansele ca România să fie amendată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru nerestituirea taxei auto, după ce Comisia Europeană a declanşat în luna mai a anului trecut procedura de infringement.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult
Pro Motor

Comentarii
Inchide