Rimac Nevera stabilește 23 de recorduri de performanță într-o singură zi – VIDEO

Autor: Robert Pindic 19 mai 2023 Știri auto

La sfârșitul lunii aprilie, Rimac Nevera s-a dezlănțuit pe circuitul de testare de 12.3km din cadrul Automotive Testing Papenburg. Hypercar-ul a reușit să stabilească 23 de recorduri de viteză și de frânare.

Rimac Nevera este mașina emblemă a companiei croate. Aceasta dezvoltă 1.914 CP și 2.360 Nm prin intermediul celor patru motoare electrice, amplasate în fiecare colț al mașinii. Totodată, fiind instalate pe ambele punți, ele conferă tracțiune integrală. În ciuda puterii imense, hypercar-ul electric are o autonomie de 490km susținută de bateria de 120 kWh.

Nevera și-a întrecut propriile specificații

Testarea nu a fost efectuată în condiții optime. Asfaltul a fost nepregătit, iar autoturismul echipat cu anvelope semi-slick Michelin Cup 2 R. Testele au fost posibile datorită pistei oferite de ATP (Automotive Testing Papenburg), care cuprinde două linii drepte de 4 km fiecare.

În timpul testelor de viteză, Rimac Nevera și-a întrecut până și valorile din propriile specificații – constructorul croat susținea în trecut faptul că hypercar-ul poate ajunge de la 0-100 km/h în 1.97s. Deși accelerația era deja incredibil de rapidă, în urma testelor s-a ajuns la valoarea de 1.81s, pentru aceeași probă.

Statisticile au fost confirmate cu ajutorul aparaturii Dewesoft și Racelogic. Oficiali din cadrul ambelor firme au fost martorii zilei istorice, fiind prezenți cu scopul de a asigura buna funcționare a tuturor echipamentelor de măsurare. Cele doua seturi de rezultate au avut mici diferențe între ele, dar valorile sunt la fel de uimitoare. Mașina poate ajunge la 100 km/h în 1.81 secunde și să se oprească total pe o distanță de 28.96m, însă acestea nu sunt singurele valori impresionante. S-au efectuat mai multe teste de accelerare și frânare.

Care sunt recordurile întrecute de Rimac Nevera

Rimac Nevera a doborât numeroase recorduri în ceea ce privește viteza de accelerare. Printre acestea se numără:

  • 0-100 km/h în 1.81 s
  • 0-200 km/h în 4.42 s
  • 0-300 km/h în 9.22 s
  • 0-400 km/h în 21.31 s

Pentru a egala puterea imensă a celor patru motoare electrice, Rimac Nevera dispune și de un sistem eficient de frânare:

  • 0-100-0 km/h în 3.99 s
  • 0-200-0 km/h în 8.85 s
  • 0-300-0 km/h în 15.68 s
  • 0-400-0 km/h în 29.93 s

Sistemul de frânare, la fel de performant

Testul de 0-400-0 km/h este considerat proba etalon pentru hypercar-uri, deoarece aceasta vizează accelerația, aerodinamica, viteza maximă și puterea de frânare. Iar acum, cu timpul de 29.93s pentru această probă, Rimac Nevera întrece cu aproape o secundă recordul precedent, câștigând inevitabil titlul de campioană a hypercar-urilor.

„În copilărie, am privit întotdeauna mașinile care au făcut istorie, ridicând ștacheta performanțelor, cu admirație pentru tehnologia revoluționară pe care au adus-o pe șosea. Asta mă motivează încă din prima zi – să dezvolt noi tehnologii care redefinesc ceea ce este posibil. Astăzi, sunt mândru să spun că mașina pe care am creat-o poate ajunge la 400 km/h și înapoi la 0 în mai puțin timp decât i-a luat lui McLaren F1 să accelereze până la 350 km/h. Și nu numai atât, dar poate face acest lucru din nou și din nou, doborând orice alt record de performanță în acest proces. Dacă ai avea o Nevera și acces la o pistă, ai putea face și tu acest lucru.”spune Mate Rimac, fondator și CEO al Rimac Automobili.

Rimac Nevera este doar o mostră a potențialului hypercar-urilor electrice, urmând a se fabrica 150 astfel de exemplare.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Rimac


Robert Pindic
Robert Pindic
Robert Pindic studiază Media Digitală în cadrul Universității „Transilvania” din Brașov, specializare ce i-a deschis orizonturile către jurnalism. Lumea auto i s-a părut fascinantă încă de când s-a urcat întâia oară la volan, iar odată cu obținerea permisului de conducere la 18 ani, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide