România – locul 2 în UE la oscilația prețurilor la carburanți

Autor: Mihai Morcovescu acum 1 an Știri auto

În ultimele două decenii, prețurile la carburanți și la lubrifianți pentru transportul personal în Uniunea Europeană au fost extrem de volatile, se arată într-o analiză Eurostat. Potrivit datelor Eurostat, România se situează pe poziția a doua în acest clasament, în urma Luxemburgului.

Departamentul Comisiei Europene pentru statistici în cadrul UE a anunțat că această volatilitate a devenit recent foarte pronunțată, rata anuală de variație urcând de la un minim de -20% în luna mai 2020, la +23% în septembrie 2021.

România – locul 2 în UE la oscilația prețurilor la carburanți

Astfel, în luna a noua a acestui an, Luxemburg a înregistrat cea mai ridicată rată anuală de variație la prețurile carburanților dintre toate țările membre ale UE în ceea ce privește oscilația prețurilor la carburanți (+31%).

Pe locurile următoare se situează România și Slovenia, ambele cu o rată a variației de +29%. La polul opus, cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost consemnate în Irlanda (+15%), Italia, Finlanda și Grecia (toate +18%).

Cele mai recente fluctuații similare s-au înregistrat în urmă cu mai bine de zece ani, atunci când rata anuală de variație a urcat de la -19% în iulie 2009 la +20% în martie anul următor.

Sursa: Eurostat

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide