România – locul 2 în UE la oscilația prețurilor la carburanți

Autor: Mihai Morcovescu 26 oct. 2021 Știri auto

În ultimele două decenii, prețurile la carburanți și la lubrifianți pentru transportul personal în Uniunea Europeană au fost extrem de volatile, se arată într-o analiză Eurostat. Potrivit datelor Eurostat, România se situează pe poziția a doua în acest clasament, în urma Luxemburgului.

Departamentul Comisiei Europene pentru statistici în cadrul UE a anunțat că această volatilitate a devenit recent foarte pronunțată, rata anuală de variație urcând de la un minim de -20% în luna mai 2020, la +23% în septembrie 2021.

România – locul 2 în UE la oscilația prețurilor la carburanți

Astfel, în luna a noua a acestui an, Luxemburg a înregistrat cea mai ridicată rată anuală de variație la prețurile carburanților dintre toate țările membre ale UE în ceea ce privește oscilația prețurilor la carburanți (+31%).

Pe locurile următoare se situează România și Slovenia, ambele cu o rată a variației de +29%. La polul opus, cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost consemnate în Irlanda (+15%), Italia, Finlanda și Grecia (toate +18%).

Cele mai recente fluctuații similare s-au înregistrat în urmă cu mai bine de zece ani, atunci când rata anuală de variație a urcat de la -19% în iulie 2009 la +20% în martie anul următor.

Sursa: Eurostat

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide