România, țara cu una dintre cele mai slab dezvoltate rețele de încărcare pentru mașinile electrice din UE

Autor: Adrian Somai 27 feb. 2023 Știri auto

Cifrele de vânzări înregistrate de mașinile electrice au crescut accelerat în ultimii ani, chiar și în România crescând apetitul șoferilor pentru modelele cu zero emisii. Dacă la vânzări stăm destul de bine atunci când ne comparăm cu celelalte țări din Uniunea Europeană, nu același lucru se poate spune și atunci când aducem în discuție rețeaua de încărcare dedicată mașinilor electrice.

Lăsând la o parte prețurile destul de piperate pe care le au multe dintre mașinile electrice, șoferii mai atrag atenția asupra unei probleme atunci când susțin că nu iau în calcul ideea achiziționării unui astfel de autovehicul. Mai exact, mulți șoferi se plâng de absența stațiilor de încărcare de la nivel național. Astfel, multor șoferi le este teamă să plece la drum lung cu o astfel de mașină tocmai pentru că se gândesc că nu vor putea ajunge simplu și ușor la destinație.

Potrivit Profit.ro, România a fost dată recent ca exemplu negativ într-un raport realizat de Asociația Constructorilor de Automobile din Europa pe această temă. Conform datelor ACEA din 2022, Germania și Olanda sunt țările europene care stau cel mai bine la acest capitol, în aceste două state gasindu-se 42% din toate stațiile de încărcare din UE. Olanda se laudă în 2022 cu aproape 112.000 de puncte de încărcare pentru mașinile electrice, în timp ce Germania avea aproape 88.000 de stații de încărcare.

România are doar 1.700 de puncte de încărcare pentru mașinile electrice

Deși nu are cele mai puține stații de încărcare de la nivel european, România este dată ca exemplu negativ de cei de la ACEA. Potrivit datelor asociației, România avea în 2022 numai 1.658 de puncte de încărcare pentru mașinile electrice. Astfel, în țara noastră se găsesc de 67 de ori mai puține stații de încărcare decât în Olanda, în condițiile în care România are o suprafață mai mare de șapte ori în raport cu Țara Lalelelor.

Așa cum spuneam însă, alte țări stau și mai prost la acest capitol. Spre exemplu, Malta are doar 13 stații de încărcare, în timp ce Cipru se poate lăuda cu 300 de puncte de încărcare. Nici situația din Estonia, Letonia și Lituania nu este mai bună, fiecare dintre ele având sub 700 de stații de încărcare.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide