Românii vor putea da în judecată în țară producătorul unei mașini europene

Autor: ProMotor 24 apr. 2020 Știri auto
Românii vor putea da în judecată în țară producătorul unei mașini europene

Românii vor putea da în judecată în țară producătorul unei mașini europene, dacă suferă un prejudiciu din cauza felului cum au fost construite mașinile. Este opinia Avocatului General al Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), Sánchez-Bordona, într-un caz aflat pe rolul Curții.

Chiar dacă opinia Avocatului General nu este obligatorie pentru instanță, practica a arătat că, de regulă, astfel de opinii sunt respectate de judecătorii CJUE. Decizia ar putea avea o însemnătate aparte pentru cumpărătorii români ai mașinilor Volkswagen afectate de scandalul Dieselgate. După cum știm, aceștia nu au fost despăgubiți de producătorul german, chiar dacă cei care au cumpărat astfel de mașini în Germania au beneficiat de compensații. În plus, mașinile nu au fost rechemate pentru remedierea deficiențelor.

Așadar, dacă un român cumpără o mașină produsă de o companie cu sediul într-un stat al Uniunii Europene (cum este Volkswagen), dar care a fost vândută în România, eventualele prejudicii suferite de cumpărător, din cauza felului cum a fost fabricată mașina, le vor permite românilor să dea în judecată acel producător și în fața instanțelor din România, în cazul în care CJUE confirmă interpretarea Avocatului General.

Opinia acestuia are la bază faptul că, în materie delictuală, cum este această situație, instanțele de la locul din care a fost cumpărată mașina vor putea avea jurisdicție din cauza faptului că prejudiciul este produs în acel loc.

Procesul care se judecă acum la CJUE are legătură tot cu scandalul Dieselgate și a fost deschis de cumpărători austrieci ai unor mașini Volkswagen. Aceștia au reclamat faptul că producătorul german a vândut mașinile mai scump decât ar fi putut-o face dacă valorile emisiilor declarate ar fi fost reale. În plus, valoarea de revânzare a mașinilor a fost, de asemenea, afectată de scandalul Dieselgate.

În consecință, cumpărătorii austrieci au dat în judecată Volkswagen pentru acest lucru, însă au inițiat acele acțiuni în fața instanțelor din Austria. În cazul în care CJUE va accepta raționamentul Avocatului General, atunci acest lucru va permite și cumpărătorilor români să dea în judecată producătorii din alte state ale UE pentru prejudiciile suferite de acei cumpărători, din cauza felului cum e fabricată mașina.

sursa: Avocatnet.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide