Rovinieta 2021: Ce schimbări pregătesc parlamentarii

Autor: George Cristea 04 mai 2021 Știri auto

Parlamentarii pregătesc schimbări în ceea ce privește rovinieta (taxa de drum) în 2021. Schimbările nu se vor aplica din acest an, existând posibilitatea ca acestea să fie complet inutile.

Intră în Galeria FOTO

Dacă propunerea legislativă de modificare a OG 15/2002 va fi adoptată de parlament, șoferii vor plăti doar jumătate din tariful rovinietei, pe durata stării de alertă. Mai mult, acest tarif ar urma să fie suspendat în timpul stării de asediu sau de urgență. Singura problemă: această problemă nu se va aplica retroactiv, ci doar pentru perioadele de după publicarea noii legi în Monitorul Oficial. Asta înseamnă că nu se va aplica nici perioadei de stare de urgență de anul trecut, nici pentru perioada actuală de alertă.

Plata la jumătate a valorii rovinietei s-ar putea aplica şi în situaţiile în care localităţile ajung să fie carantinate sau este limitat dreptul de circulaţie ori este condiţionată circulaţia în anumite intervale orare. De asemenea, valabilitatea rovinietelor au fost achitate integral ar urma să se prelungească cu jumătate din durata stării de alertă sau a perioadei de carantină zonală/limitării dreptului de circulaţie ori condiţionării ieşirii sau intrării din localităţi în intervale orare stabilite.

Rovinieta 2021: Ce schimbări se pregătesc pentru șoferi

Reducerea, respectiv suspendarea, tarifelor rovinitei prevăzute de această propunere legislativă se vor aplica indiferent de durata de utilizare a acestora, ce variază de la 7 zile până la 12 luni, conform Codului rutier. În prezent, rovinieta costă 28 de euro pentru un autoturism, pentru o valabilitate de 12 luni, în timp ce pentru vehiculele de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaun se plăteşte 560 de euro, pentru un an.

Şi tariful de trecere pe anumite sectoare de drumuri, cum sunt podurile sau tuneluri, care a fost achitat şi nu a fost utilizat într-o perioadă de 12 luni, i se va prelungi valabilitatea pe durata stării de asediu/urgenţă/alertă sau în situaţia instituirii carantinei zonale sau limitării dreptului de circulaţie.

Toate aceste măsuri vor deveni însă inutile odată ce se va ridica starea de alertă. Ca multe alte pandemii, și cea de coronavirus va trece și e greu de crezut că ne vom reîntâlni curând cu starea de alertă sau de urgență.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide