Rovinieta „TollRO” a fost aprobată. Va fi plătită în funcție de distanță și de norma de poluare

Autor: Ionuț Vîlciu 26 iun. 2023 Știri auto

Guvernul a aprobat noua rovinietă „TollRO”, taxă care va fi plătită în funcție de distanța parcursă și de norma de poluare a vehiculului. Cum vor fi stabilite tarifele și de când va intra în vigoare noua lege?

Proiectul de Lege pentru noua rovinietă „TollRO” a fost aprobat de Guvern. Actul normativ prin care se schimbă modul de calcul al taxei de drum urmează să fie trimis în Parlament pentru dezbatere și vot, scrie Economedia.ro.

TollRO este noua rovinietă pe care o vor plăti transportatorii de mărfuri, taxă care va fi calculată în funcție de distanța parcursă și de clasa de poluare. În prezent, taxa de drum este plătită pe o perioadă determinată.

Pentru autoturisme și autovehicule de până la 3,5 tone, taxa de drum se va numi tot rovinietă și se va achita, la fel ca până acum, în funcție de perioadă. Cu toate acestea, intervine în ecuație și norma de poluare, conform PNRR.

Când va intra în vigoare noua rovinietă TollRO?

TollRO va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2026, conform jalonului din PNRR, iar tarifele vor fi stabilite prin Ordin al Ministrului Transporturilor. Vinieta s-ar putea scumpi chiar și de șase ori, de la 1.210 euro, în prezent, la 7.000 de euro pentru camioanele care parcurg 100.000 km/an pe autostradă.

„Rovinieta se va achita anterior utilizării rețelei de drumuri naţionale din România și este structurată în funcție de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. Tariful zilnic nu depășește 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 10 zile nu depășește 12 % din tariful pentru 12 luni, tariful lunar nu depășește 19 % din tariful pentru 12 luni, iar tariful pe două luni nu depășește 30% din tariful pentru 12 luni. Nivelul rovinietei se va aproba prin ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii. Fapta de a circula fără rovinietă valabilă constituie contravenție continuă şi se sancţionează cu amendă. În scopul descurajării circulației fără rovinietă valabilă, amenda prevăzută la alin. (1) se stabilește între un minim, reprezentând dublul rovinietei pentru 12 luni si un maxim, reprezentând de patru ori rovinieta pentru 12 luni”, arată Ministerul Transporturilor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide