Rușii de la Yandex au suspendat operațiunile în SUA din cauza războiului din Ucraina

Autor: Mihai Morcovescu 09 mart. 2022 Știri auto

Gigantul tehnologic rusesc Yandex a anunțat că suspendă toate operațiunile din SUA din cauza războiului din Ucraina. Compania deținută de oligarhul Arkadi Volozh efectua în această perioadă o serie de teste cu vehicule autonome în statul american Michigan. Acestea ar fi trebuit să fie oferite pentru prestarea unor servicii de taximetrie cu mașini fără șoferi.

Yandex a oprit și serviciile de livrare cu roboții „Rover”

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Yandex este echivalentul rusesc al celor de la Google. Compania moscovită a devenit celebră datorită motorului său de căutare care domină piața din Rusia. De patru ani rușii testează mașini autonome atât la Moscova, cât și în diverse locații din Statele Unite ale Americii.

Compania rusească a fost extrem de afectată ca urmare a invadării Ucrainei de către forțele armate ale Federației Ruse. În ziua în care armata rusă a declanșat războiul, Volozh a pierdut peste 400 de milioane de dolari.

Lucrurile nu s-au oprit, însă aici. Patru zile mai târziu, Bursa de Valori din New York și Nasdaq au oprit tranzacționarea acțiunilor Yandex și a altor companii rusești tehnologice.

Drept urmare, testele cu vehiculele autonome pe care rușii le efectuau în Ann Arbor (Michigan) au fost oprite. „Flota noastră de testare din Ann Arbor este suspendată în acest moment. Sperăm să reluăm operațiunile în viitor”, a spus un purtător de cuvânt al Yandex.

Totodată, cei de la Yandex a suspendat și livrările pe care le efectua cu ajutorul roboților săi Rover în anumite campusuri universitare americane. Roboții de livrare vor fi transferați în locații din afara SUA unde Yandex operează deja sau intenționează să opereze.

Roboții Rover au fost lansati în aprilie 2020, în Skolkovo, o suburbie a Moscovei. Apoi, serviciul a fost extins și în orașul Innopolis. Roboții au aterizat apoi în SUA, unde rușii au colaborat cu firme care oferă servicii de livrare, inclusiv Grubhub la Universitatea de Stat din Ohio și Universitatea din Arizona.

Rover este echipat cu o serie de camere și senzori LiDAR și pot fi controlați de la distanță. Acest lucru este posibil prin intermediul unui centru de teleoperații situat în Moscova.

Sursa: Carscoops

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Yandex


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide