Ce salariu are un şofer de la STB! Conductorii Otokar câştigă infinit mai puţin decât cei de la Metrorex

Autor: Promotor 09 iun. 2020 Știri auto

Program dificil, toată ziua în traficul aglomerat, responsabilitate mare. Sunt aspectele cu care se confruntă zilnic un șofer de la STB? Dar ce salariu are? Este infinit mai mic decât al unui conductor Metrorex.

GALERIE FOTO

Șoferii de autobuz au un salariu care ajunge la jumătate din ceea ce primesc conductorii metrourilor. Un raport al Autorității Municipale de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP), arată că un salariu al unui șofer sau al unui vatman STB este de 3.200 de lei. Angajatul poate ajunge să primească 3.700 de lei dacă lucrează ore suplimentare sau în weekend.

Șoferii STB care lucrează pe liniile nocturne primesc un spor de noapte de 25%. La acesta se adaugă și un spor de sărbători legale de 100%, un spor pentru ore suplimentare cuprins între 100-150%, un spor de vechime între 5-25%, un spor de conducere între 16-18%. Angajații STB primesc și al 13-lea salariu sub forma unei prime de Paște. Prima de Crăciun este de 500 de lei, iar prima de vacanță reprezintă 80% dintr-un salariu. 1.850 de lei primește un șofer de autobuz atunci când i se naște un copil, plus 3 zile în plus de concediu pe an.

Există însă și un dezavantaj major. Atunci când tramvaiul, autobuzul sau troleibuzul este defect, angajatul STB rămâne la depou și nu este plătit.

11.000 de angajați numără Societatea de Transport București, la ora actuală.

Ce condiții trebuie să îndeplinească un șofer STB?

Conform unui anunț de angajare, un conducător de autobuz trebuie să dețină următoarele documente:

  • Permis de conducere categoria D;
  • Adeverință sau diploma de absolvire a cel puțin 10 claseee;
  • Certificat de cazier judificar fără înscrisuri;
  • Aviz medical de la medical de familie cu mențiunea că este sau nu este în evidență cu boli cronice sau neuropsihice.

Care este diferența de salariu între șoferii STB și conductorii Metrorex?

La sfârșitul anului 2018, Ministrul Transporturilor a făcut publice salariile celor de la Metrorex, pentru a arăta că angajații nu au motive să intre în grevă.

La acea vreme, personalul tehnic primea 7.300 de lei, mecanicii primeau 8.000 de lei, iar personalul care lucra în ture de noapte – 5.300 de lei.

La aceste sume, se adăugau bonuri de masă în valoare de 12 lei pe zi, o reducere de 75% la biletele de tren pentru orice destinație, o reducere de 75% la abonamente, un permis pentru șase călătorii cu trenurile CFR, dar și o reducere de 99% la o pensiune de trei stele din Bușteni.

4.560 de angajați numără Metrorex.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide