Samsarii care vând mașini care au kilometraj modificat vor merge la închisoare

Autor: Promotor 05 mart. 2021 Știri auto

Samsarii care vând mașini care au kilometraj modificat vor merge la închisoare. Este propunerea unui europarlamentar care consideră că această procedură trebuie să reprezinte o infracțiune.

GALERIE FOTO

Samsarii care vând mașini la care au dat kilometrajul înapoi vor face închisoare, iar firmele care recurg la această procedură vor fi închise. Europarlamentarul Vlad Gheorghe a înaintat această propunere Comisiei Europene. Solicitarea lui propune modificarea legii la nivel european și pedepsirea unitară a celor care recurg la acest gest.

Vlad Gheorghe solicită ca toate datele cu privire la kilometrajul vehiculelor să fie consemnate la fiecare inspecție tehnică sau reparație a autoturismelor într-o manieră care să facă imposibilă modificarea ulterioară. Gheorghe solicită și o bază legală unitară împotriva falsificării kilometrajului, care să poată fi accesată în toate statele membre UE.

România este raiul samsarilor. Cele mai multe mașini care au kilometrajul modificat ajung aici. Potrivit unui raport InspectorAuto, în 2019, 29,4% dintre mașinile verificate aveau în bord mai puțini kilometri decât aveau în realitate. Acestea proveneau din Belgia (30%), Olanda (22,7%), Germania (17,3%), Italia (17,3%) și Franța (12,7%).

Un incident fără precedent a avut loc în luna ianuarie. Un samsar a fost obligat să dea banii înapoi după ce a vândut un Citroen C3, adus din Italia, cu kilometrajul modificat. Cumpărătorul a depus o plângere penală la tribunalul din Craiova, orașul în care achiziționase mașina. Instanța i-a dat dreptate, iar vânzătorul a fost obligat să-i returneze suma de 4.300 de euro plătită pe mașină și 3.000 de lei care au reprezentat cheltuieli de judecată.

Cum recunoști o mașină care are kilometraj modificat

În primele două luni ale acestui an, în România s-au înmatriculat aproximativ 65.000 de mașini rulate și doar 13.000 de mașini noi.

Cei tentați să achiziționeze un autoturism rulat trebuie să fie atenți la anumite aspecte. Este important ca aceștia să afle câți proprietari a avut mașina. Este puțin probabil să fi avut trei proprietari dacă are doar 100.000 de kilometri.

Ei trebuie să fie atenți la ce piese au fost schimbate la mașină.

Este relevant și gradul de uzură al tapițeriei scaunelor, în mod special dacă este vorba despre una din piele. Urme evidente de uzură pe volan sau pe schimbător este un semn că mașina are o experiență vastă pe șosele.

Cumpărătorul trebuie să verifice mașina într-un service și să verifice istoricul acesteia într-o bază de date dedicată, cum ar fi CarVertical.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide