Samsarii se bucură. Proiectul de lege care i-ar fi lăsat fără job a fost respins

Autor: David Andrei 14 apr. 2021 Știri auto

Samsarii se bucură. Tocmai au primit o veste bună. Proiectul de lege care ar fi interzis vânzarea mașinilor second hand aduse din străinătate în România a fost respins definitiv.

GALERIE FOTO

Potrivit proiectului de lege, le-ar fi fost interzis persoanelor fizice să vândă în România mașini second hand achiziționate de peste hotare. Aceste vehicule ar fi trebuit vândute exclusiv prin intermediul persoanelor juridice. Astfel, mașinile rulate ar fi trebuit să ajungă pe mâna unor dealeri, de exemplu. Abia pe urmă ar fi putut fi puse în vânzare.

Potrivit floteauto.ro, Camera Deputaților a respins propunerea legislativă care ar fi modificat articolul 312 din Codul fiscal, depusă în anul 2017 de către un grup alcătuit din 41 de parlamentari. Inițiatorii proiectului au invocate “concluzii ale inspecțiilor derulate de inspectorii ANAF”, potrivit cărora activitățile comerciale în România cu autovehicule second hand, achiziționate din spațiul intracomunitar, au fost derulate de persoane fizice și juridice fără achitarea TVA-ului și a impozitului pe profit aferent. Cea mai mare parte a acestor tranzacții nu a fost înregistrată în evidențele contabile ale companiilor.

Proiectul de lege respins de camera deputaților i-ar fi lăsat pe samsarii din România fără job. Potrivit acestuia, dacă o persoană vinde mai mult de două autoturisme pe an, indiferent de data dobândirii, pentru cel de-al treilea se vor aplica reguli de impunere specifice activităților independente. Astfel, din venitul totall anual obținut din vânzarea de mașini second hand s-ar fi scăzut cheltuieli forfetare de 40% pentru stabilirea venitului net. Din suma rămasă, vânzătorul ar fi trebuit să plătească obligatoriu contribuții sociale pentru pensii (CAS) și contribuții sociale pentru sănătate (CASS). Cota totală a acestora ar fi fost de 35% din venitul net.

Samsarii ar fi fost faliți dacă proiectul de lege ar fi fost aprobat

O astfel de lege i-ar ruina pe samsarii din România. În luna ianuarie, autoritățile au descoperit un bărbat, care a cumpărat și revândut zeci de autoturisme second-hand. Niciuna dintre tranzacțiile care au avut loc în perioada 2011-2017 nu a fost declarată la Fisc.

IPJ Argeș a identificat nu mai puțin de 85 de autoturisme vândute de bărbatul de 45 de ani din Pitești. Valoarea acestora se ridică la aproximativ 3,5 milioane de lei.

Citește și:

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide