Scapi fără amendă, chiar dacă ai depășit limita de viteză! Cu câți KM/h poate fi încălcată „legal” viteza maximă

Autor: Radu Țuțulan 14 ian. 2024 Știri auto

Aparatele de măsurare a vitezei pot avea abateri, ceea ce înseamnă o diferență între viteza reală cu care circulă o mașină și cea înregistrată de aparat. De aceea, șoferii pot depăși limita de viteză, fără a fi sancționați, dar nu cu foarte mult.

Toate aparatele de măsurare a vitezei au o limită de toleranță, inclusiv radarele folosite de Poliția Rutieră. Ceea ce înseamnă că pot exista diferențe între viteza reală și de cea cu care circulă, în realitate, un vehicul.

De aceea, pentru a evita situațiile în care un șofer e amendat în mod incorect, s-a stabilit ca șoferii să nu fie amendați dacă depășesc, cu puțin, viteza limită.

Șoferii pot depăși limita de viteză fără a fi amendați

Radarele folosite de Poliția Română sunt unele dintre cele mai performante dispozitive de măsurare a vitezei. Cele mai recente au o valoare de aproximativ 13.000 de euro.

Acestea pot stabili cu cât circulă o mașină chiar și de la o distanță de 1.200 de metri. În cazul pistolului radar, în doar 0.33 secunde din momentul în care polițistul apasă trăgaciul, aparatul stabilește viteza.

Însă, această viteză înregistrată de cinemometre (apar de măsurare a vitezei) poate fi ușor diferită de cea reală.

Pentru cinemometrele care funcționează numai în regim staționar, aceasta este de ± 3 km/h, pentru viteze de până la 100 km/h. Iar de ± 3% din valoarea măsurată, pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h. În regim de deplasare, pentru măsurarea vitezei autovehiculelor aflate în trafic, eroarea maximă tolerată este de ± 4 km/h pentru viteze de până la 100 km/h. De ± 4% din valoarea măsurată pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h”, scrie avocatul Tudor Ion pe blogul său.

De aceea, șoferii care depășesc viteza maximă impusă cu doar câțiva KM/h, nu sunt amendați pentru că se află în limita de toleranță a radarelor.

Cu câți KM/h poate fi încălcată viteza maximă

Legea stabilește că șoferii pot depăși cu maximum 5 km/h viteza maximă admisă. Ceea ce înseamnă că, de exemplu, dacă pe o secțiune de drum unde limita e de 50 km/h, un șofer circulă cu 55 km/h, acesta nu va fi sancționat.

Dar, dacă radarul îl va înregistra că circulă cu 56 km/h, atunci riscă să fie sancționat. Iar dacă e prins cu 61 km/h, aproape sigur va fi amendat cu până la 495 de lei.

În general, polițiștii închid ochii când un conducător auto depășește viteza limită cu 8-10 km/h. Dar, sunt și cazuri în care șoferii au fost amendați pentru astfel de diferențe.

Dacă un conducător auto consideră că viteza înregistrată de radar nu a fost corectă, se poate adresa instanței de judecată. Judecătorii pot cere verificarea metrologică a aparatului, pentru a se constata dacă acesta măsoară corect.

Și, în cazul în care se descoperă abateri peste limita de toleranță, sancțiunea emisă în baza măsurătorilor acestui aparat va fi anulată.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide