Schimbări majore în transportul în comun din București de la 1 august

Autor: Cristian Agatie acum 10 luni Știri auto

Municipalitatea pregătește schimbări majore în transportul în comun din București începând de duminică, 1 august. Printre acestea se numără biletul comun Metrorex/STB, dar și optimizări de trasee și dispariții ale unor linii de transport considerate redundante.

Intră în Galeria FOTO

Probabil că cea mai importantă schimbare pe care o vor simți cei care folosesc transportul în comun din București va fi integrarea sistemului de transport din regiunea București-Ilfov. Printre altele, nu vor mai exista diferențe tarifare între liniile orășenești, preorășenești și liniile expres. În felul acesta, călătorii vor putea alege orice mijloc de transport le convine, plătind același tarif de transport. În plus, călătorii vor putea folosi atât transportul de suprafață, cât și metroul, cu același bilet, într-un anumit interval de timp.

În toată luna august, pasagerii vor putea valida atât bilete de 1,30 lei (care permit doar o călătorie cu un singur vehicul), cât și bilete de 90 sau de 120 de minute (care permit mai multe călătorii, cu mai multe mijloace de transport, inclusiv cu metroul). Tot pentru acomodarea populației cu noile tarife, în luna august, controlorii vor desfășura acțiuni susținute de prevenție și de îndrumare pentru călători.

Prin această măsură, cu același bilet, deplasarea locuitorilor din Ilfov cu autobuze ale vechilor linii regionale, care era restricționată la limita administrativă a Capitalei, va putea fi continuată până în centrul metropolei, în toată rețeaua de transport, cu o singură validare. Eliminarea diferențelor de tarif dintre zone îi va avantaja și pe locuitorii din București, care, de exemplu, vor dori să meargă la sfârșit de săptămână în zone de agrement.

Schimbări majore în transportul în comun din București: Bilete unice și linii desființate

Dacă un pasager optează pentru un bilet de 3 lei, îl poate utiliza pentru 90 de minute numai cu transportul de suprafață, iar pentru un bilet de 5 lei, poate utiliza timp de 120 de minute atât transportul de suprafață, cât și cel subteran (metroul). Biletul de 24 de ore rămâne la același tarif (8 lei). În plus el va fi valabil chiar 24 de ore, nu doar de la ora emiterii și până la miezul nopții, cum era până acum. La fel și biletul de 72 de ore.

Dacă cineva dorește un bilet de 24 de ore cu care să poată călători și la suprafață, și cu metroul, tariful este de 14 lei. Pentru un bilet similar, dar pentru un interval de timp de 72 de ore, tariful este de 35 lei. Un abonament pe toate liniile din Regiunea București – Ilfov devine mai ieftin (80 lei, față de 125 lei), la fel ca și abonamentul pe toate liniile din regiune plus un abonament de metrou (140 lei, față de 195 lei).

Tot de la 1 august, linia de autobuze expres 780, între Gara de Nord și Aeroportul Otopeni va fi suspendată. Motivul este legat de existența liniei de cale ferată, care parcurge acest traseu la un interval de 40 de minute, cu program non-stop și o durată a călătoriei de 20-25 de minute. În cazul în care circulația trenurilor între Gara de Nord și Aeroportul Internațional „Henri Coandă” va fi întreruptă, se va dispune reluarea temporară a funcționării liniei de autobuz 780.

O altă linie care se desființează este cea a autobuzului 303, dintre Pecinișca și Depoul Alexandria. Dat fiind că nu mai există o diferență între tariful pentru liniile regionale și cel al liniilor urbane, călătorii vor putea folosi pe acest traseu autobuzele liniilor 426, 427, 428 și 464.

sursa: Transport Public București-IlfovCristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide