Școlile de șoferi răsuflă ușurate: Ministerul Transporturilor renunță la criteriul promovabilității

Autor: George Cristea 14 apr. 2021 Știri auto

Școlile de șoferi răsuflă ușurate: Ministerul Transporturilor renunță la criteriul promovabilității introdus anterior în legislație, dar care nu fusese aplicat niciodată.

Intră în Galeria FOTO

Școlile de șoferi nu vor fi condiționate, în vederea menținerii valabilității autorizației, de atingerea unui procent minim de promovare a elevilor, potrivit unui proiect de ordin publicat recent pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Potrivit proiectului, se elimină pragul de promovare de 40% pentru fiecare categorie de vehicule în parte, în vederea certificării anuale a menținerii valabilității autorizației. Această condiționare nu fusese oricum aplicată până în prezent, din cauza amânării succesive a prevederilor normelor care stabileau acest aspect prin care, în funcție de rata de promovare, anumite școli și-ar fi putut pierde autorizația.

O altă prevedere rămasă neaplicată și care dădea bătăi de cap școlilor de șoferi impunea montarea pe mașinile de școală a unui sistem de monitorizare audio și video, precum și a unui sistem de poziționare prin satelit (GPS). Și această prevedere este eliminată prin același document suspus dezbaterii publice.

În plus, proiectul aduce clarificări privind categoriile de permis de conducere pentru care un instructor auto va putea efectua pregătirea practică în funcție de categoriile pentru care este atestat. Astfel, așa cum este detaliat în cadrul proiectului, instructorii auto vor putea efectua pregătirea practică în felul următor:

  • cei atestați pentru categoria BE vor putea pregăti elevi pentru categoria B;
  • cei atestați pentru categoria C1E vor putea pregăti elevi pentru categoria C1;
  • cei atestați pentru categoria CE vor putea pregăti elevi pentru categoria C;
  • cei atestați pentru categoria D1E vor putea pregăti elevi pentru categoria D1;
  • cei atestați pentru categoria DE vor putea pregăti elevi pentru categoria D.

Ministerul Transporturilor renunță la criteriul promovabilității pentru școlile de șoferi: Care este motivația

Potrivit Ministerului Transporturilor, caracteristicile demografice şi socio-culturale „diferă semnificativ între zone şi judeţe ale ţării, ceea ce înseamnă că aplicarea acestui procent fix, fără a ţine cont de caracteristicile locale, ar discrimina, respectiv avantaja unele zone geografice”. Acesta este unul dintre motivele pentru care s-a renunțat la procentul promovabilității.

Un alt motiv este o nouă strategie națională de siguranță rutieră, care va include și măsuri pentru îmbunătățirea pregătirii viitorilor șoferi, fără a condiționa licența școlilor de șoferi de atingerea unui anumit procent de promovabilitate. Ultimele cifre, înainte de criza sanitară, arătau, în cazul Bucureştiului, un procent de promovabilitate de 25% de la prima încercare, în timp ce unele judeţe înregistrau aproape 50%.

Prin noua Strategie de Siguranţă Rutieră se vor stabili, de asemenea, măsuri juste și echitabile care să răspundă mai multor factori, precum: „dezvoltarea unei metodologii juste şi coerente, stabilirii de măsuri administrative, responsabilizării echitabile a şcolilor de şoferi, a instructorilor auto, precum şi a profesorilor de legislaţie prin raportare la zonele geografice, respectiv judeţele unde şcolile de şoferi îşi desfăşoară activitatea”, se arată într-o clarificare trimisă către Economedia.ro.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide