Se cere nouă taxă pentru maşinile vechi, pe lângă timbrul de mediu. VIDEO

Autor: Marius Vișan 15 apr. 2016 Știri auto
Se cere nouă taxă pentru maşinile vechi, pe lângă timbrul de mediu. VIDEO

 


Companiile de consultanţă intenţionează să propună Guvernului o măsură ce riscă să stârnească revolta şoferilor: vor să introducă încă o taxă pentru maşinile vechi, taxă ce se va stabilit în funcţie de gradul de poluare al maşinii, informează Digi24.ro.

Viitoarea taxa ar urma să fie stabilită după ce maşina a trecut mai întâi pe la Inspecţia Tehnică Periodică, clientul urmând să-şi încarce nota de plată, după ce acesta achitase deja taxa de înmatriculare şi impozitul auto.

„Ar trebui ceva mai mult faţă de acest timbru. Îl plătesc o dată şi după aceea pot să merg cu maşina pentru zece ani. Ar trebui ca maşinile mai poluante să plătească mai mult”, spune Bogdan Belciu, partener într-o companie de consultanţă, citat de Digi24.ro.

Cei mai afectaţi de noile schimbări ar putea fi importatorii de maşini rulate. Aceştia propun un sistem asemănător cu cel practicat în străinătate. Şi anume cer introducerea unui mecanism prin care, la achiziţia unei maşini SH, plăteşti o taxă simbolică pentru un an sau doi, după care această taxă începe să se mărească, pentru ca proprietarul să fie ”stimulat” să-şi vândă maşina şi să-şi cumpere una nouă.

România a ajuns la cinci milioane de maşini, dar majoritatea sunt nişte hârburi

Numărul total de autovehicule aflate în circulaţie în România a crescut în 2008-2014 cu 21%, ajungând la 4,9 milioane de autovehicule, însă cea mai mare parte a acestei creşteri a venit din importurile de maşini second-hand, arată o analiză a PwC România. În prezent, trei sferturi din autoturismele vândute în România sunt second-hand, informează Ziarul Financiar.

În aceste condiţii, vârsta medie a parcului auto naţional a crescut de la 7,7 ani în 2008 la 12,9 ani în 2014, cu 4,6 ani mai mare decât vârsta medie a parcului auto din Uniunea Europeană. În acelaşi timp, ponderea autovehiculelor mai noi de 2 ani a scăzut de la 22% din totalul parcului auto la doar 4%. În aceste condiţii, şansa pentru reînnoirea parcului este schimbarea legislaţiei care să stimuleze vânzărilor de autoturisme noi, arată analiza citată.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide