Se consideră accident sau tentativă de omor dacă lovești intenționat o altă mașină în trafic? | VIDEO

Autor: Radu Țuțulan 09 iun. 2024 Știri auto
Se consideră accident sau tentativă de omor dacă lovești intenționat o altă mașină în trafic? | VIDEO

Traficul urban se poate dovedi foarte stresant, iar nervii șoferilor scapă uneori de sub control și se răzbună pe alți participanți la trafic. Dar, dacă lovești intenționat o altă mașină sau motocicletă în trafic, se consideră accident sau tentativă de omor?

Se spune că, în trafic, de multe ori e ca în junglă. O junglă urbană în care nervii șoferilor sunt puși de multe ori la încercare. Fie din cauza ambuteiajelor, fie a lucrărilor și sistemului de semaforizare, fie a altor participanți la trafic.

Iar când ajung la capătul răbdării, unii șoferi reacționează violent.

O avocată a lovit intenționat cu mașina un motociclist

O avocată din Iași a fost surprinsă de camerele de supraveghere când lovește intenționat cu mașina un motociclist.

În imagini se vede vehiculul condus de femeie virează, într-o intersecție, spre motocicleta condusă de un bărbat. Motociclistul e proiectat în gardul de protecție, iar femeia își continuă drumul. Imaginile au fost publicate bzi.ro.

M-am uitat în spate și am văzut că mașina de pe a doua bandă a virat brusc spre mine. Eram pe prima bandă, mașina la fel și s-a izbit în spatele meu, intenționat. Eu nu o cunosc pe doamna respectivă. Nu știam nici ce marcă este mașina, ce culoare”, a declarat motociclistul pentru sursa citată.

Polițiștii au identificat-o ulterior și aceasta a fost reținută.

Se consideră tentativă de omor dacă lovești intenționat o altă mașină în trafic?

Accidentul de circulație poate fi din culpă sau cu intenție.

Se consideră accident din culpă atunci când evenimentul rutier se produce neintenționat. Fie din neatenție, fie din nerespectarea regulilor rutiere, fie dintr-un concurs de împrejurări, dar fără a exista voința de a produce acel accident. Dacă, însă, șoferul produce intenționat un accident, atunci fapta se poate încadra la distrugere, la tentativă de omor sau chiar la omor calificat”, a explicat pentru ProMotor avocatul Valentin Ciobanu.

Avocata din Iași care a lovit intenționat motociclistul, a fost arestată preventiv pentru tentativă de omor. Instanța a considerat că viața bărbatului a fost pusă în pericol, iar femeia a acționat cu voința evidentă de a-i face rău.

În situația în care lovești intenționat cu mașina o altă mașină, iar șoferul respectivei mașini își pierde viața, fapta se încadrează la omor calificat. Pentru că, în fața instanței, nu va conta că tu doar ai vrut să îl sperii. Se va ține cont că s-a acționat cu bună-știință și rea-voință, chiar dacă nu a anticipat deznodământul final și nu și-a propus uciderea respectivei persoane”, a mai explicat avocatul.

Așadar, dacă un șofer execută o manevră de intimidare sau lovește cu intenție un alt vehicul sau o persoană, va fi considerată infracțiune și se va încadra la omor, tentativă de omor sau distrugere, în funcție de urmări.

Condamnat pentru tentativă de omor după o manevră de intimidare

În 2015, un bărbat din București a făcut o manevră de intimidare în trafic, în zona Fântânii Miorița.

Cealaltă mașină a fost ușor atinsă, dar suficient cât să piardă controlul volanului și să iasă în decor. Puțin a lipsit ca două persoane, aflate pe trotuar, să fie lovite de mașina.

Curtea de Apel București a decis, în 2020, să-l condamne pe bărbatul care a executat această manevră de intimidare la 5 ani de închisoare pentru tentativă de omor. În plus, i s-a interzis să mai conducă o mașină timp 5 ani, după executarea pedepsei.

VIDEO

Sursa: BZI / YouTube

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide