Se închid toate stațiile ITP. Care este motivul?

Autor: David Andrei 09 nov. 2020 Știri auto

Se închid toate stațiile ITP din țară în perioada 13 – 16 noiembrie. Care este, de fapt, motivul?

GALERIE FOTO

Registrul Auto Român anunță suspendarea activității stațiilor ITP autorizate din toată țara în intervalul 13 noiembrie 2020 (ora 14:00) – 16 noiembrie 2020 (ora 08:00). În acest interval, reprezentanții service-urilor nu vor putea înregistra activitatea în sistemul informatic.

O procedură de actualizare a sistemului informatic al Registrului Auto Român determină suspendarea activității stațiilor ITP pentru o perioadă de trei zile. În aceeași perioadă, vor fi suspendate și activitățile online ale RAR. Nici site-ul www.rarorm.ro nu va funcționa. RAR a programat operațiuni de mentenanță și actualizare. Acestea se vor desfășura în weekend pentru a limita cât mai mult posibil impactul asupra activităților dedicate clienților.

Astfel, proprietarii de autoturisme nu vor putea face programări online și nu vor putea utiliza, în această perioadă, aplicația “Istoric Vehicul”.

RAR le atrage atenția conducătorilor auto să verifice din timp data expirării Inspecției Tehnice Periodice pentru a evita riscul de a circula fără ITP valabil.

La ce interval trebuie efectuată Inspecția Tehnică Periodică?

Legislația privind Inspecțiile Tehnice Periodice s-a modificat la 1 ianuarie 2018. Astfel, intervalul la care trebuie efectuat ITP-ul depinde de vechimea autovehiculului.

Mașinile noi vor efectua primul ITP la trei ani de la data intrării în circulație. Astfel, o mașină achiziționată în anul 2020, va fi supusă primei inspecții tehnice periodice în 2023.

Ulterior, șoferii vor fi nevoiți să ajungă la o stație autorizată o dată la doi ani.

Posesorii de autoturisme care au depășit vârsta de 12 ani trebuie să se prezinte anual la service pentru efectuarea Inspecției Tehnice Periodice. Până în 2018, și mașinile vechi efectuau inspecția o dată la doi ani.

Li se recomandă șoferilor să verifice în baza de date RAROM pe site-ul www.rarom.ro. Dacă nu găsesc acolo confirmarea efectuării ITP-ului, aceștia trebuie să completeze un formular de sesizare, care va fi analizat în cel mai scurt timp de operatorii RAR.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide