Se poate efectua ITP în alte țări UE? Răspunsul e ca la Radio Erevan

Autor: Cristian Agatie 18 mai 2021 Știri auto

Mai mulți cititori Promotor doresc să afle dacă se poate efectua ITP și în alte țări UE, în cazul celor care sunt plecați din țară. Răspunsul este ca la Radio Erevan.

Intră în Galeria FOTO

Pentru cei care se află plecați pentru mai mult timp din țară cu mașina, momentul expirării ITP îi poate prinde pe nepregătite. Mulți vor să știe dacă pot face inspecția tehnică periodică în afara țării, pentru a nu fi nevoiți să se întoarcă în țară în momentul expirării acesteia. Răspunsul Registrului Auto Român amintește de celebrele bancuri cu Radio Erevan. Pe scurt, se poate, dar nu va folosi la nimic.

Deja șoferii cu mașini înmatriculate în alte state UE pot efectua în România inspecția tehnică periodică, în cadrul reprezentanțelor RAR. Reciproca este, de asemenea, valabilă, respectiv românii pot efectua ITP în unele țări membre UE. Condițiile în care poate fi făcut acest lucru depind de legislația națională din fiecare stat UE, nefiind un cadru reglementat la nivel european. Asta înseamnă că ITP efectuat în alt stat UE poate fi recunoscut în statul respectiv, dar nu în alte state UE, deci nici în România.

Se poate efectua ITP în alte țări UE? Care sunt condițiile

Registrul Auto Român le recomandă celor aflați în această situație să se intereseze la nivelul autorităților statului unde se află vehiculul a cărei ITP expiră sau chiar în cadrul unor stații autorizate de ITP din acel stat membru, dacă se poate efectua ITP la vehicule înmatriculate în alte state membre, cu eliberarea documentelor legale doveditoare. De asemenea, ar fi util să se solicite informații și la societatea de asigurări unde este asigurat vehiculul în cauză cu privire la recunoașterea acestor ITP în cazul implicării acestuia în evenimente rutiere.

„Având în vedere faptul că, la acest moment, nu există o soluție europeană agreată și general valabilă cu privire la efectuarea ITP, la revenirea în România vehiculul va trebui să fie supus efectuării ITP în cadrul unei stații autorizate sau a unei reprezentanțe teritoriale RAR, în baza legislației naționale, deoarece vehiculul respectiv nu va figura înregistrat cu ITP valabilă în baza națională de date (cu toate implicațiile legale) chiar dacă dovada privind efectuarea ITP emisă de alt stat membru este încă în termen de valabilitate”, se arată în răspunsul Registrului Auto Român.

Anul trecut, o inițiativă legislativă pentru românii cu ITP expirat în străinătate a trecut de Senat, dar nu a mai ajuns la votul final în Camera Deputaților. Potrivit propunerii, interdicția de a circula pe drumurile publice cu un autovehicul căruia i-a expirat termenul de valabilitate a inspecției tehnice periodice (ITP) ar urma să opereze după 24 de ore de la revenirea pe teritoriul României.

În conformitate cu prevederile OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice cu modificările și completările ulterioare se suspendă de drept înmatricularea vehiculului respectiv în cazul expirării ITP.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide