Se scumpește rovinieta? Anunțul făcut de Ministrul Transporturilor

Autor: David Andrei 08 iun. 2021 Știri auto

Ministrul Transporturilor a dezvăluit planurile autorităților în ceea ce privește rovinieta. Se scumpește sau nu? Noua strategie ar putea fi pusă în aplicare începând cu anul 2024.

GALERIE FOTO

Cătălin Drulă anunță implementarea unui nou sistem de taxare. Costurile vor fi calculate nu în funcție de timp, ca acum, când rovinieta este valabilă pentru o perioadă de 7 zile, 30 de zile, 90 de zile sau 12 luni. Cea mai scurtă perioadă disponibilă pentru șoferii de autoturisme costă 14,76 lei (3 euro). 34.43 lei (7 euro) plătesc cei care vor să achiziționeze rovinieta pentru o perioadă de o lună. Șoferii care vor să circule în afara orașului pentru 90 de zile trebuie să plătească 63.95 de lei (13 euro). Costul pentru un an întreg este de 137.73 de lei (28 de euro).

Se scumpește rovinieta pentru vehiculele de peste 7,5 tone

Dar nu acestea sunt tarifele vizate de viitoarea strategie. Sistemul va rămâne neschimbat pentru autoturisme, dar se va modifica semnificativ pentru traficul greu. Noile tarife li se vor aplica exclusiv vehiculelor a căror masă depășește 7,5 tone. Intră în această categorie autocare, camioane și TIR-uri.

“În aproape toată Europa, în 23 din 27 de state membre, se taxează folosirea rețelelor de drumuri naționale, de autostrăzi ale țărilor respective, nu pe timp, ca în România, unde cumpărăm o rovinietă valabilă o zi, o săptămână, o lună, ci pe distanța parcursă”, a explicat Cătălin Drulă la Digi24.

Șoferii de autoturisme nu vor fi afectați în niciun fel de schimbare. România se va alinia astfel la principiul european de taxare. Ministrul compară sumele încasate de statul român cu cele obținute de statul austriac în urma aplicării taxei de drum. „Ei iau 300 de milioane de euro din vignetă, cea care se aplică mașinilor mici. Noi luăm tot 300 de milioane de euro în total, din toate categoriile. Iar ei mai iau încă 1,2 miliarde de euro din taxarea traficului greu.”

Noul sistem de taxare nu va fi implementat mai devreme de sfârșitul lui 2023/începutul lui 2024.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide