Poliția Rutieră a organizat acțiunea ”Seatbelt”. Câți români au fost prinși că nu poartă centura de siguranță?

Autor: ProMotor 18 mart. 2021 Știri auto

În perioada 8-14 martie 2021 Direcția Rutieră a organizat la nivel național acțiunea ”Seatbelt”. Scopul acțiunii a fost verificarea folosirii centurii de siguranță în rândul șoferilor și al pasagerilor.

În urma acestei acțiuni s-au dat aproape peste 16.000 de sancțiuni pentru nefolosirea centurii de siguranță.

Acțiunea se înscrie în Programul Operațiunilor Europene 2021 al Organizației Polițiilor Rutiere din Europa (ROADPOL) și s-a desfășurat simultan pe teritoriul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.

În perioada de referință, polițiștii au acționat conform obiectivelor stabilite la nivel european, urmărindu-se, totodată, respectarea normelor rutiere privind utilizarea telefonului mobil în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, precum și cele privind utilizarea căștilor de protecție omologate.

Polițiștii au controlat 87.039 de autovehicule

Astfel, în cadrul acțiunilor, polițiștii au controlat 87.039 de autovehicule și au aplicat 49.635 de sancțiuni contravenționale, dintre care 15.970 de sancțiuni pentru nefolosirea centurii de siguranță de către adulți, 202 sancțiuni pentru nefolosirea centurii de siguranță de către copii/lipsa dispozitivelor de siguranță omologate.

De asemenea, s-au mai dat și 23 de sancțiuni pentru nefolosirea căștilor de protecție și 1.010 sancțiuni pentru folosirea telefoanelor mobile de conducătorii de autovehicule pe timpul deplasării pe drumurile publice.

Centura de siguranță în trei puncte a salvat peste un milion de vieți

Siguranța rutieră rămâne un subiect mai relevant ca niciodată. Au trecut mai bine de 60 de ani de când s-a inventat centura de siguranță în trei puncte. Organizația Mondială a Sănătății estimează că a salvat peste un milion de vieți.

Centura constituie cel mai eficient mijloc de protecție împotriva vătămării în caz de accident. Aceasta are rolul de a proteja toți ocupanții autoturismului, sistemul fiind construit să funcționeze în concordanță cu airbag-urile.

Amenzile pentru nepurtarea centurii de siguranță

Sancțiunea contravențională pentru șoferii prinși că nu poartă centura de siguranță este amenda cuprinsă între 145 și 290 de lei și două puncte de penalizare.

Și în cazul pasagerilor care nu poartă centură se aplică amenda, indiferent ce loc din mașină ocupă. Aceasta este cuprinsă între suma de 145 și 290 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor



Comentarii
Inchide