E legal să-ți montezi semnalizatoare dinamice ca la Audi la mașina ta veche și să dai impresia că sunt din fabrică?

Autor: Promotor 21 feb. 2021 Știri auto

Semnalizatoare dinamice. O dotare interesantă, Dar ai voie să montezi astfel de semnalizatoare la mașina ta și să dai impresia că sunt din fabrică?

GALERIE FOTO

Audi a introdus semnalizatoarele dinamice în 2013, odată cu lansarea unei noi versiuni facelift a limuzinei A8. Acum sunt disponibile și în gama noului Volkswagen Golf Mk8. Dar este sau nu legal să instalezi la mașina ta astfel de semnalizatoare? Este întrebarea adresată de un șofer polițiștilor. Acesta vrea o mașină veche de 14 ani cu astfel de semnalizări. “Montate profi în far, dând impresia că sunt din fabrică. Adică organele, implicit RAR, se vor lua de o mașină veche (2007) dacă ar avea semnalizatoare dinamice? Dacă ar fi montate în service autorizat ar mai fi probleme?”, întreabă el.

Polițiștii îi răspund șoferului care vrea să-și modifice blocurile optice ale mașinii. “Nu știu ce a dorit să însemne din punctul dumneavoastră de vedere ‘legal’ sau ‘dând impresia că sunt din fabrică’. Însă pot să vă spun cu certitudine că montarea unor sisteme de iluminare/semnalizare neomologate, de altă intensitate sau culoare, este interzisă și se sancționează cu amendă și reținerea certificatului de înmatriculare”, este reacția oamenilor legii pe pagina de Facebook „Polițiștii au umor„.

Ce pățești dacă îți instalezi semnalizatoare dinamice neomologate la mașină?

Poliția avertizează. Instalarea unor lumini neomologate, fie ele și semnalizatoare dinamice, se pedepsește, potrivit articolului 101 din Ordonanța de Urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Astfel, constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] montarea la autovehicul remorcă sau tramvai a luminilor de altă culoare sau intensitate, a altor lumini ori dispozitive de avertizare sonoră sau accesorii ori modificări neomologate.

Articolul 112, alineatul (1) arată că șoferii care efectuează modificări la sistemul de iluminare pot rămâne fără certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia. Poliția rutieră le poate reține dacă vehiculul circulă cu defecțiuni majore la sistemele de iluminare-semnalizare sau cu alte dispozitive decât cele omologate.

Vă salut! Nu știu ce a dorit să însemne din punctul dvs. de vedere „legal” sau „dând impresia că sunt din fabrică”, însă…

Posted by Politistii au umor on Saturday, 13 February 2021

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide