Senatul a aprobat anularea amenzilor aplicate în perioada stării de urgență

Autor: George Cristea 16 iun. 2020 Știri auto
Senatul a aprobat anularea amenzilor aplicate în perioada stării de urgență

Veste bună pentru români: Senatul a aprobat o propunere legislativă care prevede anularea amenzilor aplicate în perioada stării de urgență. Proiectul a fost depus de senatori ai ALDE, Pro România și UDMR și prevede returnarea banilor celor care au plătit deja amenzile.

Potrivit proiectului, inițiat de Cseke Attila (UDMR), Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE) și Victor Ponta (Pro România), procesele verbale de contravenție emise pe durrata stării de urgenţă se declară nule. De asemenea, amenzile care au fost achitate, total sau în parte, se restituie la cererea celor care le-au plătit.

Nu toate amenzile vor fi anulate, însă. Astfel, nu se anulează amenzile date pentru încălcarea măsurilor de izolare la domiciliu şi carantină, precum şi cele aplicate pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Senatul a aprobat anularea amenzilor din starea de urgență. Ce urmează acum?

În termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi Ministerul Finanţelor Publice stabileşte procedura de restituire a sumelor”, se arată în proiectul legislativ depus la Senat.

Pentru a se putea aplica, proiectul are nevoie și de aprobarea Camerei Deputaților, care este for decizional. Ulterior urmează promulgarea de către președintele României și publicarea actului în Monitorul Oficial, înainte ca noul proiect să poată intra în vigoare.

Pe perioada stării de urgență, autoritățile au aplicat amenzi într-o frenezie, ajungându-se la cifre colosale, de peste o sută de milioane de euro valoare cumulată a amenzilor aplicate în numai o lună și jumătate. Potrivit ministrului de interne Marcel Vela, între 15 martie și 30 aprilie au fost aplicat peste 290.000 de sancțiuni în valoare totală de 570 de milioane de lei.

Ulterior, Curtea Constituțională a stabilit că amenzile aplicate în perioada stării de urgență sunt neconstituționale. Cei amendați încă erau nevoiți să conteste amenzile aplicate pentru a-și putea recupera banii. Dacă proiectul ALDE/Pro România/UDMR va fi aprobat și în Camera Deputaților, recuperarea banilor se va face automat fără acțiune în instanță.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide