Nemții au construit cel mai simpatic autobuz din lume. XBus este electric și inovator

Autor: Elena Luchian 12 iul. 2021 Știri auto

Un autobuz electric a atras atenția zilele acestea în Europa. Este vorba despre XBus, construit de compania germană Electric Brands. “Este adorabil!”, a scris presa germană.

GALERIE FOTO

“Adorabilul” XBus are forma unui autobuz. Sau cel puțin în cele mai multe dintre cele nouă versiuni de caroserie seamănă cu unul. În unele state însă, ar putea fi autoturism sau chiar un cvadriciclu, așa cum este Twizy de la Renault, de exemplu.

Având la bază o platformă modulară și construit pe principiul Lego, vehiculul electric are o baterie cu o capacitate foarte redusă, de doar 10 kWh, furnizată de compania germană UniverCell. Dacia Spring, una dintre mașinile electrice cu cele mai mici baterii, are o unitate de 26,8 kWh și o autonomie de 305 kilometri conform standardului WLTP City. XBus poate rula până la 200 de kilometri între două încărcări. Opțional, modelul poate fi echipat cu o baterie mai mare, de 30 kWh, pentru o autonomie de până la 600 de kilometri. Bateria este amplasată într-un sertar și poate fi decuplată și înlocuită foarte ușor. “Nu trebuie să lucrezi la NASA ca să poți face asta”, spun nemții.

Micuțul XBus are patru motoare electrice, fiecare dintre ele angrenând câte o roată. Acestea dezvoltă împreună 75 de cai putere. Viteza maximă este de 100 km/h.

Greutatea versiunii care poate efectua transport de persoane este de de doar 450 de kilograme. Versiunile care transportă marfă ajung la 600 de kilograme.

XBus va fi disponibil în nouă versiuni de caroserie

Nouă versiuni de caroserie vor fi disponibile, anunță Electric Brands. Una dintre ele va semăna cu un autobuz complet acoperit, o alta va fi tip pick-up cu benă fixă/mobilă pentru descărcarea încărcăturii. Nemții vor construi și o versiune dedicată celor care aleg vacanțele în aer liber. Aceasta va fi echipată cu o chiuvetă, frigider, plită și televizor.

Micul XBus are un preț de pornire de 17.380 de euro. Modelul va intra în producție la mijlocul anului 2022. Compania va avea atunci o rețea de distribuție care va cuprinde 600 de locații. Numărul acestora va crește ulterior la 1000 de locații.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide