Skoda a demarat producția de baterii pentru mașini electrice la Mladá Boleslav

Autor: Cristian Gubandru 29 mai 2022 Știri auto

Skoda a demarat producția de baterii pentru mașini electrice bazate pe platforma MEB a grupului Volkswagen în Cheia, la Mladá Boleslav.

Fabrica principală a producătorului de mașini este singura unitate de producție pentru sistemele de baterii MEB din Europa, în afara Germaniei.

Aproximativ 250 de angajați vor asambla în curând peste 250.000 de sisteme de baterii MEB pe an pe linia de producție nou construită.

Pe lângă vehiculele Skoda, bateriile vor fi instalate și pe modelele realizate pe această platformă și produse de Volkswagen, Audi și SEAT.

„Astăzi este o zi foarte specială pentru Skoda Auto: prin lansarea producției de sisteme de baterii MEB. Am atins un alt obiectiv către tranziția noastră la electromobilitate. (…) Am investit aproximativ 130 de milioane de euro și acum putem produce peste 250.000 de sisteme de baterii pe an – pentru modelele electrice Skoda și cele ale altor mărci ale Grupului. Obiectivul nostru este clar: vrem să producem componente electrice sau vehicule electrice la toate cele trei fabrici din Cehia până în 2030”, a spus Michael Oeljeklaus, membru al Consiliului de Administrație al Skoda Auto.

Ce versiuni de baterii Skoda sunt fabricate la Mladá Boleslav

Sediul producătorului de mașini ceh este singurul loc de producție din Europa din afara Germaniei unde sunt fabricate sisteme de baterii MEB: cea mai mică versiune cu opt module are o capacitate de 55 kWh, iar versiunea medie cu nouă module stochează 62 kWh. Cea mai mare baterie cu 12 module are o capacitate de 82 kWh.

Pe lângă module, fiecare conținând 24 de celule, componentele unui sistem de baterii MEB includ o carcasă a bateriei cu sistem de răcire integrat, un sistem de gestionare a bateriei și conexiunile electrice necesare.

Skoda Auto produce și alte componente electronice în Mladá Boleslav. Bateriile de tracțiune de înaltă tensiune care sunt utilizate pe Superb iV, Octavia iV și în vehiculele hibrid plug-in ale altor mărci ale Grupului sunt produse aici din toamna anului 2019. Producătorul ceh va continua să-și electrifice portofoliul de modele în următorii ani. Până în 2030, gama va include cel puțin încă trei BEV-uri, toate acestea fiind mai mici decat modelul Enyaq iV.

Skoda se așteaptă ca Grupul Volkswagen să ia o decizie pentru o a patra mare fabrică de baterii în Europa până în 2023 cel târziu, a declarat șeful de producție și logistică al activității, Michael Oeljeklaus.

La finalul anului trecut, Volkswagen a declarat că intenționează să decidă, în prima jumătate a anului 2022, cu privire la locația unei fabrici de celule de baterii în Europa de Est, care ar fi a patra conform planului de a construi șase astfel de locații în Europa.

Ungaria, Polonia, Slovacia și Republica Cehă sunt toate pe listă pentru fabrica de baterii din Europa de Est, care va fi deschisă în 2027, potrivit Volkswagen.

Sursa: Skoda

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Skoda


Cristian Gubandru
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax, parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn, parte ... citește mai mult

Comentarii
Inchide