Șoc în piața asigurărilor RCA: Societățile de asigurare vor putea primi amenzi imense pentru încălcarea regulilor RCA

Autor: George Cristea 28 ian. 2021 Știri auto

ASF pregătește o adevărată revoluție în piața asigurărilor RCA. Adoptarea recent anunțatului proiect care prevede decontarea directă a daunelor va da mai multă putere Autorității de Supraveghere  Fiscală. Astfel societățile de asigurare vor putea primi amenzi imense pentru încălcarea regulilor RCA.

Intră în Galeria FOTO

Guvernul pregătește o ordonanță de urgență care va schimba fundamental modul în care funcționează asigurarea RCA în 2021. În afară de decontarea directă, o măsură care este acum opțională și care va deveni obligatorie, proiectul ordonanței de urgență mai prevede amenzi imense pentru încălcarea regulilor. Valoarea maximă a acestora va crește astfel, de la 500.000 de lei în prezent, la cinci milioane de lei.

Potrivit Profit.ro, noul plafon de amenzi va fi aplicat pentru neplata integrală la termen de către asigurătorii RCA a despăgubirilor datorate din asigurarea obligatorie RCA către persoanele prejudiciate sau către asigurați, neplata la termen de către asigurătorii RCA a sumelor destinate Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) și a contribuției procentuale din valoarea primelor brute încasate aferente asigurării obligatorii RCA, nerespectarea de către asigurătorii RCA a obligațiilor prevăzute la articolui 6, aliniatul (3), articolul 11, articolul 14, articolul 18, aliniatul (1) și (3)-(12), articolul 21, aliniatul (1)-(5) și articolul 23, aliniatul (1) din Legea 132/2017.

ASF pregătește amenzi imense pentru încălcarea regulilor RCA

De asemenea, noile amenzi vor fi aplicate pentru nerespectarea obligației de către asigurătorii RCA de a încheia contracte RCA cu asigurații cu risc ridicat, în urma alocării de către BAAR conform articolului 19, aliniatul (2) din Legea 132/2017, precum și pentru nerespectarea de către asigurători și BAAR a prevederilor prezentei legi și a reglementărilor ASF și nerespectarea de către asigurători a interdicției de recuperare a diferenței de despăgubire dintre asigurarea facultativă și asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, prevăzută la articolul 23, aliniatul (4) din Legea 132/2017.

Săptămâna trecută, Promotor.ro a anunțat că introducerea decontării directe va duce la scumpirea semnificativă a polițelor RCA. Estimările specialiștilor sunt că polițele RCA se vor scumpi în medie cu circa 10%. Cel mai mult se vor scumpi exact cele mai ieftine polițe de pe piață, pentru că societățile de asigurare nu-și vor mai permite să le țină l aceste tarife cu respectarea tuturor criteriilor de solvabilitate.

sursa: Profit.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide