Socata, băutura care te poate lăsa fără permis de conducere. Care este rezultatul după alcooltest – VIDEO

Autor: Robert Pindic 13 iun. 2023 Știri auto

Nu există vară fără un pahar de socată, însă aceasta ascunde un adevărat pericol pentru șoferi. Un experiment ne arată că socata poate să dea rezultate pozitive în urma testului de alcoolemie.

Numele lui Tavi Perțea este cunoscut în România datorită experimentelor și videoclipurilor informative despre diverse aspecte legislative, pe care le publică pe rețelele sale de socializare. Acesta este un agent de poliție, lucrând în cardul IPJ Bihor.

De această dată, Tavi Perțea vine cu un alt experiment interesant, în răspunsul curiozității unui spectator. Acesta a dorit să afle dacă socata ar influența testul de alcoolemie, în cazul unui control efectuat de poliție. Înainte de a începe experimentul, Tavi Perțea ne asigură că nu a consumat alte băuturi alcoolice în prealabil prin efectuarea unui test de alcoolemie, care a ieșit negativ. Mai mult, acesta transmite că nu a adăugat alcool în socata pe care urmează să o bea.

Rezultatul experimentului a fost uimitor și pentru polițist

Rezultatul testului l-a surprins până și pe agentul de poliție – 0.25 mg/l alcool pur în aerul expirat. Această valoare ar fi reprezentat o contravenție, ce i-ar fi adus o amendă de 1.305 lei și suspendarea permisului timp de 90 de zile. Însă, după o așteptare de 5 minute, Tavi Perțea reface testul. De data aceasta, rezultatul este 0.00 mg/l.

Legea ne spune că valorile cuprinse între 0.01 mg/l și 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 1305 lei până la 2900 lei și suspendarea permisului pentru 90 de zile. Valorile ce depășesc 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat rezultă în recoltarea de probe biologice, iar cele peste 0.80 mg/l constituie infracțiune, șoferul fiind pedepsit cu închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă.

Înghețata cu alcool produce același efect

Și înghețata cu alcool va pune șoferii în aceeași situație. Tavi Perțea a repetat testul și după consumarea acestui desert, rezultatul fiind de 0.22 mg/l. Însă, asemenea socatei, valoarea a revenit la 0.00 mg/l după 5 minute.

Prin urmare, este important să reținem aceste aspecte înainte de a ne urca la volan pentru a evita testarea incorectă a alcoolemiei. Însă, efectele dispar după scurt timp.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Tavi Perțea, elements.envato.com


Robert Pindic
Robert Pindic
Robert Pindic studiază Media Digitală în cadrul Universității „Transilvania” din Brașov, specializare ce i-a deschis orizonturile către jurnalism. Lumea auto i s-a părut fascinantă încă de când s-a urcat întâia oară la volan, iar odată cu obținerea permisului de conducere la 18 ani, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide