2023: Ce sancțiuni primești daca ești prins conducând sub influența influența alcoolului sau a drogurilor

Autor: Adrian Somai 02 apr. 2023 Știri auto

Să te urci la volanul unei mașini și să pleci la drum sub influența alcoolului sau a drogurilor este fără doar și poate un gest mai mult decât iresponsabil. În primul rând, te poți alege cu o amendă consistentă sau poți ajunge chiar și la închisoare. Mai important decât atât însă, te pui în pericol atât pe tine, cât și pe toți ceilalți participanți la trafic. Potrivit statisticilor, influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive reprezintă cauza producerii unui număr uriaș de accidente, multe dintre ele cu final tragic.

Șoferii trebuie să știe în primul rând că, în funcție de imbibația de alcool din sânge, conducerea unui automobil sub influența alcoolului poate constitui contravenție sau infracțiune.

Diferența între contravenție și infracțiune

Potrivit Art. 102, Alin. (3) din OUG 195/2002, dacă îmbibația alcoolică este mai mică sau egală de 0,80 g/l alcool pur în sânge, fapta conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai constituie contravenție și se sancționează cu amendă și reținerea permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile.

Mai departe, Art. 185 din Regulamentul de Aplicare a OUG 195/2002 prevedere următoarele:

(1) Constatarea contravenției de conducere a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care se află sub influența alcoolului se face prin testarea aerului expirat de aceasta cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic.

(2) Conducătorilor de autovehicule sau tramvaie li se recoltează obligatoriu probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei atunci când:

a) rezultatul testării arată o concentrație mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat;

b) în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri sau produse periculoase.

(3) Conducătorilor de vehicule li se recoltează obligatoriu probe biologice atunci când rezultatul testării preliminare cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate indică prezența în organism a substanțelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare.

Astfel, înțelegem că dacă testarea arată o concentrație mai mică de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, conducătorul auto nu este obligat să fie supus la recoltarea de probe biologice, decât dacă solicită în mod expres acest lucru.

Lucrurile se complică însă atunci când îmbibația alcoolică este mai mare de 0,80 g/l alcool pur în sânge, situație în care intră în discuție Codul Penal. Mai exact, potrivit Art. 336, Alin. (1) din Codul Penal, “conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă”.

Aceeași este pedeapsa și în cazul în care persoana se află sub influența substanțelor psihoactive – Art. 336, Alin. (2) din Codul Penal: “cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere”.

Mai mult decât atât, “dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani”.

Prelevarea mostrelor biologice este obligatorie în cazul infracțiunii, refuzul sau sustragerea de la această procedură constituind, la rândul său, infracțiune și pedepsindu-se potrivit prevederilor Art. 337 din Codul Penal, cu o pedeapsă de la 1 la 5 ani.

Suspendarea permisului de conducere

În cazul săvârșirii unei contravenții, dreptul de a conduce este suspendat pe o perioadă de 90 de zile, permisul fiind reținut de către organele de poliție. Permisul de conducere poate fi recuperat însă, Art. 106 din OUG 195/2002 oferindu-ne toate detaliile necesare în acest sens:

(1) Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susține, în mod obligatoriu, până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie stabilită prin procesul-verbal de constatare a contravenției, un test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, atunci când suspendarea a fost aplicată pentru:
a) conducerea sub influența băuturilor alcoolice;

(3) Perioadele de suspendare a exercitării dreptului de a conduce prevăzute la alin. (1) se prelungesc, de drept, fără vreo altă formalitate, cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaștere a regulilor de circulație sau nu se prezintă pentru susținerea acestuia până la expirarea perioadei de suspendare.

Mai departe, în situația în care vorbim despre o infracțiune, permisul se va anula în cazul în care persoana în cauză a fost condamnată printr-o hotărâre judecătorească definitivă sau în cazul în care instanța a hotărât să aplice o pedeapsă complementară de interzicere a dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule. În cazul în care instanța pronunță o soluție de amânare a aplicării pedepsei, permisul de conducere va fi restituit titularului. În cele din urmă, atunci când instanța pronunță o soluție de condamnare, permisul este anulat.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Envato.com


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide