Care sunt societățile de asigurare amendate pentru că au întârziat plățile pentru despăgubiri RCA?

Autor: David Andrei 15 ian. 2021 Știri auto

Autoritatea de Supraveghere Financiară anunță că două societăți de asigurare au fost sancționate. Motivul este întârzierea plății despăgubirilor aferente dosarelor de daună RCA.

GALERIE FOTO

Două societăți de asigurare au fost amendate drastic. Este vorba despre City Insurance SA și Euroins România. Cele două societăți au fost sancționate cu amenzi în cuantum de 500.000 de lei, respectiv 450.000 de lei. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a constat deficiențe cu privire la despăgubirile aferente dosarelor de daună RCA. Astfel, șoferii păgubiți erau despăgubiți cu întârziere, potrivit comunicatului emis de ASF.

În cazul lui City Insurance, ASF a constatat, în urma unei acțiuni de control, că societatea a omis formularea în scris a ofertelor de despăgubire justificată în termenul prevăzut de lege și nu a întocmit procese suplimentare de constatare în termen.

La Euroins, ASF a găsit nereguli în ceea ce privește formularea în scris a notificărilor referitoare la motivele pentru care nu a aprobat total sau parțial pretențiile de despăgubire în termenul prevăzut de lege. Societatea nici nu a comunicat valoarea maximă de despăgubire potrivit legii.

Cele două societăți de asigurare sunt abonate la amenzi

Aceeași societate a primit o sancțiune în cuantum de 100.000 de lei în luna februarie a anului trecut. Atunci, în urma unui control inopinat al ASF, principala abatere constatată a fost faptul că Euroins nu a menționat în procesele verbale de constatare că persoana se poate adresa oricărui service auto, fără restricții sau constrângeri, potrivit legii. ASF a solicitat atunci societății să prezinte, în termen de 30 de zile, un plan de măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate.

În anul 2019, societățile sancționate acum, Euroins și City Insurance, au fost penalizate cu amenzi în valoare de 50.000 de lei. S-a constatat atunci aceeași abatere: întârzierea plăților. Datorită prețurilor mici pentru polițele de asigurare civilă obligatorie, în 2019, Euroins și City Insurance dețineau împreună 70% din piața asigurărilor RCA.

Tot în 2019, ASF a găsit nereguli la Euroins cu privire la calculul rezervelor tehnice la data de 31 martie 2020, precum și în ceea ce privește înregistrarea eronată a unor operațiuni de recunoaștere a comisioanelor din reasigurare. Societatea de asigurări a fost amendată atunci cu 2,1 milioane de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide