Șofer amendat după ce a fost la un pas să lovească mașina unui polițist într-un sens giratoriu. Cine are dreptate? VIDEO

Autor: David Andrei 09 mart. 2021 Știri auto

O filmare controversată a devenit virală. În imagini apare un polițist la volanul unui Audi la un pas de a se ciocni cu un Seat într-un sens giratoriu. Cine a greșit?

GALERIE FOTO

Incidentul a avut loc, pe 3 martie, într-un sens giratoriu de lângă Oradea. Imaginile au fost surprinse de camera de bord a unui șofer care se afla în spatele celor doi conducători auto.

Filmarea arată cum un Audi A4 de culoare neagră dă semnal în ultimul moment și vrea să părăsească sensul giratoriu. Este încadrat însă pe banda din interior și pare să forțeze ieșirea în fața unui Seat Exeo de culoare albă. Acesta din urmă, încadrat pe banda din exterior, intenționează să-și continue deplasarea în sensul giratoriu. Seat-ul oprește pentru a evita să lovească portierele de pe partea dreaptă ale sedanului german. Șoferul sedanului acționează luminile de avarii și coboară din mașină.

Spre surprinderea conducătorului auto din autoturismul alb, șoferul de Audi poartă uniformă de polițist. Omul legii îi cere șoferului să oprească pe banda exterioară a intersecției.

Presa locală notează că șoferul de Seat a fost sancționat contravențional chiar de polițistul care i-ar fi tăiat calea. Acesta a primit 6 puncte-amendă, echivalentul a 870 de lei pentru încadrarea necorespunzătoare în vederea efectuării virajului la stânga.

Imaginile însă, vorbesc de la sine, susțin cei care le-au văzut. “Polițistul din Audi a greșit pentru că nu a acordat prioritate atunci când și-a arătat intenția de a părăsi sensul giratoriu”, este explicația celor care îi dau dreptate șoferului de Seat. Legea spune însă, altceva.

VIDEO:

Șofer versus polițist în sens giratoriu. Cine a greșit?

Sensul giratoriu este o intersecție cu circulație dirijată. În astfel de intersecții, apar uneori marcaje de ghidare, care nu sunt benzi de circulație și nici nu sunt obligatorii.

În acest caz, cei doi conducători auto au intrat în sensul giratoriu folosind aceeași intrare, deci nu poate fi vorba despre prioritate tipică sensurilor giratorii, potrivit articolului 57 din OUG 195/2002, alineatul 4. “(4) În intersecțiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate față de cele care urmează să pătrundă în intersecție.”

Șoferul din autoturismul alb a vrut să vireze la stânga. Acesta a schimbat direcția de mers și l-a forțat pe polițistul care se deplasa pe direcția înainte să facă manevre de evitare a coliziunii. Astfel, șoferul de Seat a fost sancționat cu 6 puncte-amendă pentru încadrarea necorespunzătoare în vederea efectuării virajului la stânga.

VIDEO. Cum se circulă corect în sensul giratoriu?

https://www.youtube.com/watch?v=BKjLhp9eHzU

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide