Șoferii care primesc amendă de circulație vor plăti mai mult pentru asigurarea auto obligatorie

Autor: Radu Țuțulan 07 mart. 2024 Știri auto
Șoferii care primesc amendă de circulație vor plăti mai mult pentru asigurarea auto obligatorie

Guvernul propune ca șoferii care sunt amendați în trafic să plătească mai mult pentru asigurarea auto obligatorie, pentru că sunt indisciplinați, deci prezintă un risc mai mare de a produce un accident rutier.

Guvernul României a depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea legii privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA).

Una dintre modificările importante face referire la stabilirea prețului RCA. Astfel, șoferii cu istoric pozitiv vor plăti cu 50% mai puțin pentru o asigurare auto. În schimb, cei indisciplinați vor plăti aproape dublu pentru RCA.

Amenda de circulație crește prețul pentru asigurarea auto obligatorie

Autoritatea de Supraveghere Financiară propune modificarea sistemului bonus-malus.

Acest sistem e folosit în prezent pentru a crește cu până la 80% prima de asigurare plătită de clienții cu istoric de daune negativ. Sau, în cazul șoferilor care nu au istoric de daune, prima de asigurare scade cu până la 50%.

Noul sistem, propus de ASF, propune ca sistemul bonus-malus să aibă următoarele criterii:

  • istoricul de daune plătite;
  • natura și severitatea prejudiciilor produse pentru care s-au achitat despăgubiri, respectiv daune morale, vătămări corporale sau decese;
  • conducerea vehiculelor sub influența băuturilor alcoolice și/sau a substanțelor cu efect psihoactiv;
  • oferirea unor informații inexacte sau cu reticență făcută cu rea credință conform prevederilor Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, la momentul încheierii contractului RCA;
  • nerespectarea obligației continue de asigurare RCA pentru o perioadă mai mare de 30 zile;
  • contravențiile și sancțiunile aplicate de către personalul Poliției Române privind încălcarea regulilor pentru circulația vehiculelor care denotă un comportament neadecvat în trafic ce conduce la un risc ridicat de accidente.

Așadar, sistemul bonus-malus va ține cont și de natura și severitatea prejudiciilor. Iar cei care sunt prinși că au condus vehicule sub influența băuturilor alcoolice, de exemplu, vor plăti mai mult pentru asigurarea auto obligatorie, scrie digi24.ro.

În schimb, șoferii fără incidente în trafic și fără sancțiuni, vor putea plăti chiar la jumătate prima de asigurare.

RCA în rate și „birou de credite” pentru rău-platnici

ASF propune ca asigurarea auto obligatorie să poată fi achitată și în rate lunare, trimestriale sau semestriale.

Această facilitate nu se aplică, însă, decât contractelor încheiate pentru o perioadă de 12 luni. Iar cei care nu își vor mai achita ratele, vor fi introduși într-un registru al rău-platnicilor, similar cu biroul de credite folosit în sistemul bancar.

În baza informațiilor din acest registru, firmele de asigurări vor putea refuza plata în rate a RCA pentru rău-platnici.

Tot printr-o paralelă cu sistemul bancar, asigurătorul va primi dreptul de a debita direct contul asiguratului, pentru a acoperi ratele restante.

Nu mai e nevoie de documente justificative pentru decontarea reparațiilor

Noua lege prevede că păgubitul nu mai trebuie să aducă documente care să justifice calitatea reparației.

Ceea ce înseamnă că decontarea reparațiilor se va face astfel:

  • La solicitarea persoanei prejudiciate, despăgubirile pot fi achitate anticipat reparației bunului avariat, cu excepția situației vehiculelor care au suferit deficiențe majore sau periculoase conform Ordonanței Guvernului nr. 81/2000 privind inspecția tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, cu modificările și completările ulterioare.
  • Excepția prevăzută la aliniatul anterior nu este aplicabilă în următoarele situații:
    • vehiculul a fost încadrat în situația de daună totală economică;
    • vehiculul a fost înstrăinat avariat;
    • vehiculul a fost radiat din circulație.

Amenzi uriașe pentru RCA expirat

Autoritatea de Supraveghere Financiară propune, totodată, modificarea amenzilor pentru cei care nu dețin RCA.

Noile sancțiuni propuse de ASF sunt:

  • 2.000 lei – în cazul vehiculelor încadrate în categoria autoturismelor;
  • 5.000 lei – în cazul vehiculelor de transport marfă având masă totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone;
  • 7.000 lei – în cazul vehiculelor de transport persoane, inclusiv tramvaie;
  • 7.000 lei – în cazul vehiculelor de transport marfă având masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 12 tone;
  • 15.000 lei – în cazul vehiculelor de transport marfă având masă totală maximă autorizată mai mare de 12 tone.

Sancțiunea pentru lipsa RCA în cazul vehiculelor care nu se încadrează în categoriile de mai sus (motociclete, scutere, trotinete, etc.), pentru care se impune achiziționarea unei asigurări auto obligatorii, va fi de 1.000 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide