Ce faci când șoferul vinovat îți dă date de pe o asigurare expirată. Procedura în caz de accidente ușoare

Autor: Radu Țuțulan 22 feb. 2024 Știri auto
Ce faci când șoferul vinovat îți dă date de pe o asigurare expirată. Procedura în caz de accidente ușoare

În momentul în care două vehicule sunt implicate într-un accident, poate fi încheiată o constatare amiabilă. Dar ce faci dacă șoferul vinovat îți dă date de pe o asigurare expirată?

În momentul în care două vehicule sunt implicate într-un accident rutier ușor, poate fi încheiată o constatare amiabilă.

Ceea ce înseamnă că unul dintre șoferi își asumă vina pentru producerea accidentului. Astfel, își dă acordul ca mașina celui nevinovat să fie reparată pe asigurarea celui vinovat.

2024: Cum se încheie constatarea amiabilă

Constatare amiabilă se poate încheia dacă în accident au fost implicate doar două vehicule.

De asemenea, este important ca, în urma accidentului, să nu fi existat pagube față de terți. Și, desigur, să nu existe persoane rănite.

Pentru evenimentele în care sunt implicate două vehicule, din care rezultă numai prejudicii materiale, asigurații pot informa societățile din domeniul asigurărilor și în baza unui formular tipizat prin care […] conducătorii vehiculelor implicate consemnează informații privind data şi locul producerii accidentului […] şi informații privind circumstanțele producerii accidentului”, se arată în Legea 132/2017, privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, ART. 17 (1).

Astfel, cei doi conducători auto vor descrie pe scurt cum a avut loc evenimentul rutier. Mai exact, vor bifa o serie de căsuțe corespunzătoare celor întâmplate (am intrat pe contrasens/am virat fără să mă asigur/nu am acordat prioritate/ etc.).

Apoi, vor realiza și o schiță sumară a incidentului, din care să se înțeleagă direcția de deplasare a celor două vehicule și poziția lor față de drum sau intersecție.

La final, fiecare șofer va nota datele personale de identificare, fiecare va trece numărul poliței RCA și apoi vor semna ambii documentul.

Șoferul vinovat de producerea accidentului va păstra o copie a constatării amiabile, iar cel păgubit va păstra originalul.

Acte necesare pentru constatare amiabilă

După producerea accidentului, pentru a realiza constatarea amiabilă, șoferul care își asumă vină trebuie să pună la dispoziția celui păgubit:

  • Copie asigurare RCA valabilă
  • Copie CI
  • Copie permis de conducere
  • Copie talon auto.

Șoferii vor completa apoi formularul de asigurare amiabilă cu toate aceste date de identificare (acesta e în formă autocopiativă, deci scrisul se va imprima automat pe cea de-a doua filă).

Completarea și semnarea formularului nu reprezintă o recunoaștere a răspunderii conducătorilor de vehicule, ci un cumul de elemente ce contribuie la soluționarea dosarelor de daună. Formularul de constatarea amiabilă de accident poate fi utilizat dacă sunt îndeplinite următoarelor condiții: din accident au rezultat numai pagube materiale, în accident au fost implicate numai două vehicule, nu se creează pagube materiale altei persoane decât celor doi conducători de vehicule implicați în accident, există acordul de voință al celor doi conducători auto, exprimat prin semnarea formularului”, se precizează pe site-ul Poliției Române.

Constatarea amiabilă online

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat Norma 18/2022, care introduce formularul electronic de constatare amiabilă de accident.

Astfel, a fost creată aplicația „Amiabila”, care poate fi descărcată pe orice tip de dispozitiv mobil.

Cu ajutorul acestei aplicații poate fi completat un formular digital care conține aceleași informații ca cel tipărit și are aceeași valoare juridică.

Datele și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.

Șoferii scăpă astfel de completarea formularului tipărit, inclusiv de realizarea schemei exacte a accidentului, deoarece noua aplicație redă dinamica accidentului cu ajutorul sistemului GPS.

Situații în care ești obligat să te prezinți la Poliție

Sunt mai multe situații în care această constatare amiabilă nu poate fi încheiată, cum ar fi:

  • șoferii nu se înțeleg asupra vinovăției
  • sunt implicate 3 sau mai multe vehicule
  • este implicată o terță persoană (de exemplu, gardul unei case a fost avariat de un vehicul scăpat de sub control)
  • unul dintre șoferi nu are actele necesare (asigurare RCA, permis de conducere, talon, etc.).

Astfel, în oricare dintre aceste situații, dacă accidentul nu s-a soldat cu victime, șoferii au la dispoziție 24 de ore pentru a se prezenta la Poliție și a raporta ce s-a întâmplat.

Dacă sunt persoane rănite, șoferii au obligația de a suna la 112 pentru a anunța ce s-a întâmplat. În plus, în astfel de cazuri, este interzisă mutarea mașinilor și părăsirea locului accidentului fără încuviințarea Poliției.

Ce faci când șoferul vinovat îți dă date de pe o asigurare expirată

Pot exista situații în care șoferul vinovat de producerea accidentului oferă informații greșite. De exemplu, menționează o asigurare expirată sau completează greșit numărul asigurării.

Ce faci într-o astfel de situație?

Am fost la Biroul de Accidente Ușoare și am prezentat situația. O doamnă mi-a lovit, din spate, mașina, în momentul în care ieșeam din parcare. Cei de la Poliție au verificat în sistem și mi-au spus că persoana respectivă are asigurare încheiată, dar la o altă firmă. Practic, a trecut în ”amiabilă” asigurarea veche. Mi-au spus că nu au ce face și că trebuie să mă adresez la BAAR”, a declarat pentru ProMotor doamna Viorica, care a fost recent implicată într-un accident ușor.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) este instituția care gestionează tot ceea ce ține de asigurările auto la nivel național.

Cei de la BAAR, mi-au transmis numărul asigurării corecte, care era valabilă la momentul producerii accidentului. În baza acesteia și cu acel formular de constatare amiabilă am putut deschide dosar de daună la compania respectivă de asigurări”, a mai spus femeia.

Dacă cel vinovat de producerea accidentului nu are, însă, o asigurare RCA valabilă, procedura este diferită.

Procedura în caz de accident cu o mașină fără asigurare

În cazul unui accident cu o mașină fără asigurare RCA,  va trebui să vă prezentați la cea mai apropiată secție de poliție sau la biroul de accidente ușoare din localitatea respectivă.

Polițiștii vor întocmi procesul verbal de constatare a incidentului rutier și va stabili gradul de vinovăție al fiecărui șofer.

Apoi, păgubitul se adresează BAAR, care intervine și despăgubește vehiculele prejudiciate prin accidente cu un autoturism fără RCA.

Cum poți obține despăgubire de la BAAR?

Biroul Asigurătorilor din România garantează despăgubiri pentru daune materiale si vătămări corporale. Ulterior, BAAR va recupera banii de la șoferul vinovat de producerea accidentului.

Care pași pentru a obține despăgubiri de la BAAR:

  • Vă adresați BAAR în vederea deschiderii unui dosar de daună
  • Cererea trebuie să fie însoțită de documentul sau documentele în care sunt consemnate circumstanțele producerii accidentului. În primă fază, acestea pot fi trimise și prin e-mail, la [email protected].
  • Dacă ai reparat deja autovehiculul, trebuie să puneți la dispoziția BAAR chitanțele și facturile ce dovedesc suma cheltuită pentru reparații.
  • Veți primi despăgubiri sau un răspuns motivat cu privire la respingerea pretențiilor de despăgubire în maximum 90 de zile.

Ce documente cuprinde dosarul de daună?

Pentru a primi despăgubire de la BAAR, trebuie să vă asigurați că dispuneți de toate actele necesare deschiderii dosarului de daună.

Ce documente cuprinde dosarul de daună:

  • procesul verbal și constatarea amiabilă în original
  • copie după autorizația de reparație eliberată de Poliție pentru vehiculul avariat
  • copie după actul de identitate al solicitantului
  • copie după actul de proprietate al vehiculului avariat (certificat de înmatriculare – talonul, cartea de identitate a vehiculului, etc.)
  • orice alte documente care susțin declarațiile circumstanțelor de producere a accidentului sau a cererilor de despăgubire (devizul de reparație, facturi și chitanțe de reparație pentru autoturismele deja reparate, fotografii cu avariile autovehiculului).

Amenda pentru asigurare expirată

În cazul în care nu ai încheiat încă o poliță RCA sau asigurarea ta a expirat, poți primi o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei.

În plus, șoferii fără RCA valabil pot rămâne fără talon și fără plăcuțele de înmatriculare, care se rețin de către poliție.

De aceea, e important să îți reînnoiști anual asigurarea auto obligatorie.

Cum verifici RCA în 2024

Este foarte ușor să verifici valabilitatea RCA în 2024. Fie apelezi la brokerul de asigurări, care ți-a încheiat polița, fie faci singur o verificare online.

Prin intermediul platformei AIDA, pusă la dispoziție de Biroului Asiguratorilor Auto din România (BAAR). Utilizatorii au posibilitatea să verifice nu doar valabilitatea poliței, ci și clasa bonus/malus asociată acesteia.

Pentru a verifica valabilitatea poliței RCA ai nevoie de seria de șasiu sau numărul de înmatriculare al vehiculului în cauză.

Introduci aceste informații și selectezi condițiile în sistemul de interogare a bazei AIDA. Astfel, poți afla rapid și gratuit online când a fost încheiată polița pentru respectivul autoturism și când expiră.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide