Șoferii de Uber intră în atenția autorităților. Urmează controale drastice

Autor: Promotor 31 ian. 2020 Știri auto
Șoferii de Uber intră în atenția autorităților. Urmează controale drastice

Șoferii de Uber, alături de cei ai altor platforme de transport alternativ, intră în atenția autorităților. În București, polițiștii vor demara controale drastice începând de la 1 februarie.

Platformele de transport alternativ sunt din ce în ce mai populare pentru utilizatorii din România. Aceștia văd în platforme ca Uber, Bolt, Yango etc o alternativă preferabilă la serviciile clasice de taximetrie. Însă odată cu creșetrea popularității acestora, crește și interesul autorităților, care vor să se asigure că cei care practică transportul alternativ respectă legislația în vigoare.

Astfel, în conformitate cu prevederile OUG 49/2019 privind activitățile de transport alternativ cu autoturism și conducător auto, operatorii de transport alternativ au următoarele obligaţii:

a) să utilizeze la efectuarea transportului alternativ autoturisme pentru care au fost emise în prealabil copii conforme ale autorizaţiei de transport alternativ;
b) să utilizeze la efectuarea transportului alternativ numai autoturisme înscrise pe platforma digitală;
c) să utilizeze la efectuarea transportului alternativ doar autoturisme care respectă prevederile art. 22 alin. (1);
d) să utilizeze la efectuarea transportului alternativ conducători auto care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 23;
e) să nu transmită copia conformă a autorizaţiei de transport alternativ către alt operator de transport alternativ sau oricărei alte persoane, pentru a fi utilizată în scopul efectuării transportului alternativ;
f) să pună la dispoziţia conducătorului auto documentele prevăzute la art. 24;
g) să raporteze operatorului platformei digitale orice modificare a informaţiilor şi datelor furnizate acestuia în maximum 48 de ore de la apariţia oricărei astfel de modificări;
h) să efectueze transportul alternativ numai prin intermediul unei platforme digitale cu avizul tehnic valabil, eliberat de către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Datele referitoare la valabilitatea avizelor eliberate vor fi publicate pe site-ul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Totodată, potrivit prevederilor art.24 din OUG 49/2019, privind activitățile de transport alternativ cu autoturism și conducător auto, atunci când îşi desfăşoară activitatea, conducătorul auto trebuie să deţină la bordul autoturismului şi să prezinte organului de control rutier, pe lângă documentele prevăzute prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, următoarele documente:

a) asigurarea de răspundere civilă auto;
b) asigurarea pentru persoane şi bunurile acestora;
c) ecusonul de transport alternativ;
d) copia conformă a autorizaţiei pentru transport alternativ.

Efectuarea transportului alternativ fără a deține pentru acesta copie conformă a autorizației pentru transport alternativ atrage sancționarea conducătorului auto cu amenda cuprinsă între 1.000 și 5.000 de lei, iar ca măsură complementară, se suspendă dreptul de utilizare a autoturismului respectiv pentru o perioadă de 6 luni.

Suspendarea dreptului de utilizare a autoturismului se realizează prin reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare de către ofiţerii şi/sau agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române care au calitatea de poliţişti rutieri.

În contextul aspectelor prezentate, dar și în scopul asigurării unui transport care să se încadreze în standardele de calitate și siguranță, Brigada Rutieră solicită operatorilor de transport alternativ/conducătorilor auto să respecte prevederile legislației incidente domeniul transportului alternativ și să se conformeze reglementărilor actului normativ începând cu data de 01.02.2020.

Acțiuni pentru verificarea legalității efectuării transportului alternativ vor fi organizate în permanență de către polițiștii Brigăzii Rutiere și vor fi vizați atât conducătorii auto ce efectuează transport alternativ, cât și cei care efectuează transport de persoane în regim taxi, în vederea impunerii unui climat de ordine publică și siguranță rutieră pe drumurile publice din municipiul București.

Urmărește Promotor.ro pe Google NewsComentarii
Inchide