Șoferii pot primi amenzi pe baza filmărilor video doar pentru 6 abateri. Care sunt acestea?

Autor: Radu Țuțulan 06 iul. 2024 Știri auto
Șoferii pot primi amenzi pe baza filmărilor video doar pentru 6 abateri. Care sunt acestea?

Conform legii rutiere în vigoare, șoferii pot primi amenzi pe baza filmărilor video înregistrate cu un radar mobil sau de o cameră omologată de monitorizare a traficului, doar pentru 6 abateri.

Poliției Rutieră acționează în fiecare zi cu peste 300 de dispozitive radar mobile. Acestea sunt fixate pe autospecialele poliției sau utilizate de polițiști direct, bine-cunoscutele pistoale radar.

Dispozitivele au funcția de determinare a vitezei de deplasare, dar și de înregistrare video.

Șoferii pot primi amenzi pe baza filmărilor video doar pentru 6 abateri

Conform reprezentanților Inspectoratului General de Poliție, în baza acestor imagini pot fi constatate doar 6 abateri.

Mai exact, șoferii vor fi sancționați dacă:

  1. au depășit viteza maximă legală;
  2. au depășit coloana de vehicule oprite la semafor sau la trecerea cu calea ferată;
  3. nu au respectat regulile privind circulația pe benzi;
  4. nu au respectat culoarea semaforului;
  5. nu au respectat regulile privind trecerea la nivel cu calea ferată;
  6. au avut un comportament agresiv în trafic.

Acea cameră va înregistra numărul de înmatriculare, va face o verificare automată în baza de date, va identifica proprietarul, îi va comunica proprietarului o notificare prin care i se va cere să comunice datele persoanei căreia a încredințat autovehiculul, se va face acest schimb de corespondență iar când Poliția a primit datele celui care a condus autovehiculul respectiv, i se va aplica procesul verbal de contravenție”, a explicat la DigiFM cms. Alexandru Popa, ofițer specialist în cadrul Direcției Rutiere a IGPR.

Reprezentantul IGPR a făcut mai multe precizări referitoare la această situați, pe care le regăsiți în clipul de mai jos, după minutul 09:28.

Peste 800 de radare fixe și mobile în toată țara

Compania Națională de Drumuri (CNAIR) a demarat, anul trecut, un proiect de achiziționare a sute de radare.

Este un proiect derulat împreună cu Poliția Română. Vor fi montate cel puțin 500 de radare fixe și alte 300 de radare mobile pe cele mai importante drumuri din România. Ne referim aici la Autostrăzi, Drumuri Naționale și Drumuri Județene. CNAIR se va ocupa de montarea radarelor fixe, iar poliția va monta pe autospeciale radarele mobile”, a explicat Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR.

Aceste dispozitive sunt formate dintr-o cameră video, similară cu cea pentru rovinietă, și un sistem de detectare a vitezei.

Totul va fi automatizat. În momentul în care un radar înregistrează depășirea vitezei, imaginile sunt stocate și trimise către centru. Acolo, un polițist va analiza înregistrarea și, dacă se confirmă abaterea, va dispune sancțiunea conform legii. Practic, tot polițistul va fi cel care aplică legea, dar ajutat de tehnologie”, a mai precizat Alin Șerbănescu.

Și în cazul acestor radare fixe, sancțiunile se vor aplica numai pentru cele șase situații menționate mai devreme.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide