Șoferii vor fi taxați în funcție de kilometri parcurși și de durata călătoriei. CNAIR a lansat licitația

Autor: Radu Țuțulan 25 ian. 2024 Știri auto
Șoferii vor fi taxați în funcție de kilometri parcurși și de durata călătoriei. CNAIR a lansat licitația

CNAIR a lansat o licitaţie de peste 250 mil. lei pentru achiziţia unui sistem electronic de tarifare, va taxa șoferii în funcţie de durata călătoriei şi kilometri parcurși.

Compania naţională de administrare a infrastructurii rutiere (CNAIR) a lansat o licitaţie de achiziţie a unui nou sistem electronic de tarifare.

Acesta trebuie să asigure managementul, gestiunea și controlul tarifului de utilizare a infrastructurii rutiere pe baza de timp și distanță parcurse.

Șoferii, taxați în funcție de kilometri parcurși și de durata călătoriei

În caietul de sarcini, CNAIR oferă detalii despre obiectivele proiectului.

Noul sistem de tarifare va îngloba atât un mod de tarifare având la bază perioada de utilizare a infrastructurii rutiere (time-based) pentru autoturisme, autobuze, autocare şi autovehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată (MTMA) ≤ 3,5 tone cât şi un mod de tarifare în funcţie de distanţa parcursă (distance-based) pentru autovehiculele de transport marfă cu MTMA > 3,5 tone. Totodată, în cazul autoturismelor, autobuzelor, autocarelor şi autovehiculelor de transport marfă cu (MTMA) ≤ 3,5 tone se va aplica şi un tarif de trecere (peaj) pentru utilizarea podurilor, tunelurilor şi trecătorilor de munte”, se precizează în document, scrie ZF.ro.

Noul sistem centralizat de tarifare rutieră va include astfel ficționalitățile existente pentru autovehiculele de până la 3,5 tone, inclusiv migrarea datelor existente din prezentul sistem centralizat.

De asemenea, va conţine şi ficționalitățile specifice pentru colectarea tarifului de trecere a infrastructurii rutiere pentru autovehiculele cu masa totală de peste 3,5 tone. Compania va plăti suma menţionată şi pentru echipamente şi servicii, arată caietul de sarcini.

Valoarea noului soft este estimată la 258 de milioane de lei, iar data limită de depunere a ofertelor este de 7 martie 2024.

Cât este taxa de drum în 2024

Până vor fi implementate noile sisteme de tarifare, șoferii vor plăti în continuare rovinieta clasică.

Taxa de drum este stabilită în funcție de tipul de vehicul pentru care se achiziționează și de perioada de valabilitate a acesteia.

Pentru autoturisme, prețul unei roviniete este:

  • 7 zile – 3 euro
  • 30 de zile – 7 euro
  • 90 de zile – 13 euro
  • 12 luni – 28 euro.

Cele mai mari taxe de drum sunt aplicate vehiculelor de transport marfă de peste 12 tone, cu cel puțin 4 axe. În cazul acestora, costul rovinietei este:

  • 1 zi – 11 euro
  • 7 zile – 55 euro
  • 30 de zile – 121 euro
  • 30 de zile – 345 euro
  • 12 luni – 1210 euro.

De anul acesta ar urma să fie introdusă și rovinieta de o zi pentru autoturisme, dar deocamdată proiectul e în faza de analiză.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide