Spania pregătește noi ajutoare pentru producția de autoturisme electrice. VW și Renault pot primi mai mulți bani

Autor: Bogdan Bârliga 11 apr. 2023 Știri auto

Autoritățile din Spania vor să lanseze o nouă versiune a schemei de ajutor pentru producătorii auto prezenți cu facilități de producție pe teritoriul național. Anul trecut au fost acordate aproximativ 2,9 miliarde de euro, însă o mare parte din această sumă nu a fost cheltuită.

Programul disponibil în Spania se numește PETRA și producătorii auto pot primi o serie de ajutoare dacă implementează în producție noi tehnologii pentru accelerarea proceselor de electrificare. Dar schema inițială de ajutoare PETRE nu s-a bucurat de succes fiind alocate doar 27% din fonduri.

Autoritățile spaniole speră că acest program, care utilizează şi fondurile de sprijin de la UE, va ajuta Spania, al doilea mare producător auto european, să rămână în cursa pentru automobilele electrice.

Spania pregătește un nou plan de sprijin pentru producătorii auto

Pe lângă fondurile de sprijin de la UE autoritățile din Spania vor să rămână în cursa pentru automobilele electrice, după ce a pierdut o parte din investiţii în defavoarea rivalilor din regiune. Având în vedere subvenţiile oferite de SUA şi competiţia ţărilor cu costuri reduse din estul UE, creşterea capacităţilor în domeniul vehiculelor electrice este considerată esenţială pentru viitorul industrial al Spaniei.

„Spania a încercat tot ce a putut cu primul program PETRE, dar trebuie să ne asigurăm că al doilea program este mult mai bun şi mai flexibil. Trebuie să accelerăm lucrurile. Nu mai putem să pierdem timp”, spune Wayne Griffiths, directorul general de la SEAT, divizia spaniolă a Volkswagen, şi totodată preşedintele Asociaţiei producătorilor de automobile din Spania (ANFAC) într-o declarație preluată de Reuters.

Volkswagen şi Renault intenţionează să solicite fonduri prin noua schemă modificată de ajutoare prin care Guvernul spaniol vrea să încurajeze producţia locală de vehicule electrice. VW va depune o nouă solicitare pentru noul program PETRE, ceea ce ar putea însemna producţia unor noi vehicule electrice sau asamblarea de baterii în Spania, proiecte care nu sunt acoperite de fondurile pe care le-a primit anul trecut. Și grupul Renault, care a primit 40 de milioane de euro în cadrul primului program PETRE, intenţionează să ia parte la noua rundă de finanţare, a declarat directorul de strategie şi managerul pentru piaţa spaniolă de la Renault, Josep Maria Recasens.

Spania a obţinut aprobarea Comisiei Europene pentru a relaxa normele programului PETRE, după ce condiţiile stricte au fost considerate de vină pentru succesul redus al programului lansat anul trecut, ceea ce a condus la demiterea a doi oficiali guvernamentali de rang înalt.

Volkswagen ID.2 va fi fabricat în Spania

Prefigurat de conceptul ID.Life, viitorul model electric Volkswagen ID.2 va fi fabricat în Spania. Producția micuței citadine va demara în 2025. La fabrica din Pamplona sunt produse în prezent modelele Polo, T-Cross și Taigo. Constructorul german a luat decizia ca producția noului model din gama electrică ID să fie asamblat la uzina din provincia Navarra.

Alături de viitorul ID.2, la Pamplona va fi produs și cel mai mic membru al gamei electrificate, ID.1, sau un crossover urban purtând emblema Skoda. D.2 va fi construit pe o versiune modificată a platformei modulare MEB dezvoltată de producătorul din Wolfsburg. Această platformă va sta la baza viitoarelor vehicule cu zero emisii care sunt mai mici și mai puțin costisitoare comparativ cu cele care „stau” pe această arhitectură.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: SEAT, VW


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide