Starman, manechinul lansat în spațiu de Elon Musk, s-a apropiat de Marte

Autor: George Cristea 10 oct. 2020 Știri auto

Starman, manechinul lansat în spațiu de Elon Musk la bordul unei Tesla Roadster, s-a apropiat de Marte, a anunțat SpaceX.

Intră în Galeria FOTO

În februarie 2018, Elon Musk a lansat în spaţiu un manechin îmbrăcat în costum spaţial, la volanul unui Tesla Roadster. Manechinul a fost botezat Starman, chiar de Musk, un mare fan David Bowie. Maşina în care Starman şi astăzi călătoreşte prin spaţiu este chiar maşina lui Musk. La fiecare 557 de zile terestre, Starman încheie în maşina sa Tesla o orbită completă în jurul Soarelui. Acum, la doi ani de la lansare, Starman a survolat planeta Marte.

Elon Musk, fondatorul SpaceX, a declarat la momentul lansării că aceasta a fost, mai degrabă, destinată amuzamentul propriu. Publicitatea de care SpaceX şi Tesla s-au bucurat ulterior lansării a fost doar o coincidenţă fericită. Acum, la doi ani de la lansare, Starman a survolat planeta Marte.

Alegerea lui Musk pentru Starman și mașina proprie ca prim cargo pentru racheta Falcon Heavy a fost dictată de riscurile implicate într-o astfel de lansare. Fiind vorba de o lansare de debut, existau multe lucruri care ar fi putut să meargă prost, așa că Musk nu a riscat un transport mai valoros. De atunci, Falcon Heavy a avut două lansări operaționale, ambele fiind finalizate cu succes.

Unde se află acum Starman, manechinul lansat în spațiu de Elon Musk

„Starman, care ultima oară a fost văzut părăsind Terra, s-a apropiat astăzi pentru prima oară de Marte, ajungând la distanţa de 0.05 unităţi astronomice (mai puțin de 7,5 milioane de kilometri) depărtare de Planeta Roșie”, a comunicat SpaceX pe Twitter. O unitate astronomică reprezintă distanța medie dintre pământ și soare, aproximată la circa 150 de milioane de kilometri.

La fiecare 557 de zile terestre, Starman încheie în maşina sa Tesla o orbită completă în jurul Soarelui. Prin urmare, până în prezent, Starman a parcurs aproape 2.1 miliarde de km prin spaţiu. Este o distanță echivalentă cu parcurgerea tuturor drumurilor de pe Terra de 57 de ori, după cum a calculat site-ul whereisroadster.com.

Sportiva cu propulsie electrică care-l poartă pe Starman către… stele se află acum deja la a doua rotație în jurul Soarelui, iar cercetătorii au calculată că în 2091 se va apropia din nou de Pământ, la aproximativ 350.000 de kilometri.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide