Câte stații de încărcare pentru mașini electrice sunt în lume?

Autor: David Andrei 06 aug. 2020 Știri auto
Câte stații de încărcare pentru mașini electrice sunt în lume?

Mașinile electrice câștigă rapid teren. Cu tot mai mulți posesori de autoturisme cu emisii zero, era necesară și creșterea numărului de stații de încărcare. Numărul acestora s-a dublat în ultimii trei ani.

La sfârșitul anului trecut, numărul total de stații de încărcare pentru mașini electrice ajungea la 862.118 unități. Cifrele reprezentau o creștere de 60% față de anul precedent, potrivit unui raport publicat de Agenția Internațională de Energie privind infrastructura necesară mașinilor cu emisii zero.

Un nou raport întocmit de organizația BloombergNEF arată că numărul a trecut borna de un milion. China și Europa prezintă infrastructura cea mai dezvoltată în acest sens. Tot acolo au fost instalate cele mai multe stații publice noi.

China rămâne cea mai mare piață auto din lume și, cum era firesc, își adjudecă peste jumătate din numărul total de unități. Investiții majore în segmentul infrastructurii s-au înregistrat și în Europa în ultimii ani.

Numărul acestora s-a dublat, la nivel global, în ultimii trei ani.

Conform estimărilor Bloomberg NEF, aproximativ 10% dintre mașinile aflate pe șosele vor fi electrice. Acestea vor avea nevoie, până în 2040, de aproximativ 12 milioane de stații de încărcare la nivel global.

Stații de încărcare pentru mașini electrice în România

La sfârșitul anului trecut, pe teritoriul României se regăseau aproximativ 400 de stații publice de încărcare destinate mașinilor electrice, arăta un studiu realizat de compania Roland Berger  Dintre acestea, doar 25% permiteau încărcare rapidă, cu peste 22 kW.

Piața mașinilor electrice este în creștere și grație bonusului acordat prin Programul Rabla Plus, cotat la aproape 10.000 de euro. Este una dintre cele mai generoase subvenții guvernamentale pentru achiziția de autoturisme cu emisii zero disponibile la nivel global.

Odată cu creșterea numărului de mașini cu propulsie electrică, crește și necesitatea unui număr tot mai mare de stații de încărcare. La această oră, există în medie, o stație la fiecare 15 mașini electrice.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide