STUDIU: lumina albastră combate oboseala la volan mai eficient decât cafeaua

Autor: Adrian Mihălţianu 23 nov. 2012 Știri auto
STUDIU: lumina albastră combate oboseala la volan mai eficient decât cafeaua

Unii producători auto folosesc indicatoare cu lumină albastră sau o nuanţă albăstruie pentru iluminarea interioară pe timp de noapte, în principal din raţiuni de design.

Iată, însă, că un grup de cercetători francezi, de la Universitatea Bordeaux Segalen, au dat publicităţii rezultatele unui studiu care a avut ca scop găsirea unor mijloace cât mai eficiente de a combate somnolenţa în timpul condusului.

Trebuie remarcat faptul că starea de somnolenţă este unul dintre cei mai periculoşi factori care duc la accidente fatale, mai ales pe autostradă, unde monotonia duce foarte rapid la instalarea oboselii.

Acum, cercetătorii francezi au realizat un experiment pe un eşantion de 48 de şoferi bărbaţi. Aceştia au fos expuşi unei lumini albastre în timp ce erau la volan, iar specialiştii au constatat că astfel starea de somnolenţă s-a instalat mult mai târziu. Practic, expunerea la acel tip de lumină albastră se pare că a avut efectul unei cafele.

Experimentul este doar la început, deci să nu ne grăbim să tragem concluzii şi să ne echipăm tabloul de bord cu lumini albastre… Până când aceste cercetări nu se vor primi atestare la nivel european, nu uitaţi că, pentru a evita accidentele la drum lung, rămâne de bază regula de a conduce odihniţi şi de a face pauze cât mai dese.

Conduceţi maşini cu iluminare albastră a bordului? Le daţi dreptate cercetătorilor francezi?

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide