Studiu: maşinile autonome vor eficientiza traficul şi consumul urban

Autor: Oraan Mărculescu 16 mart. 2012 Știri auto
Studiu: maşinile autonome vor eficientiza traficul şi consumul urban

Specialiştii de la Universitatea Texas din Austin vin cu detalii suplimentare despre impactul pe care îl pot avea maşinile autonome asupra traficului din viitor, dar şi dacă această nouă tehnologie se va dovedi eficientă din punct de vedere al costurilor.

În opinia lor, avantajele maşinilor autonome sunt mai mari decât am crede. În primul rând, mai ales în cazul traficului urban, siguranţa rutieră va fi mult mai bună, sistemele autonome făcând uitate stresul la volan sau micile accidente cauzate de neatenţie şi oboseală.

Apoi, în situaţia în care toate maşinile dintr-o zonă urbană vor beneficia de astfel de sisteme autonome, traficul se va derula mult mai eficient, deoarece maşinile vor fi capabile să „comunice” între ele. Mai exact, un calculator central va controla viteza şi traiectoria fiecărei maşini în zonele aglomerate.

Acest lucru va face, de exemplu, ca în intersecţii să nu mai fie nevoie de semafoare, deoarece zona va fi acoperită de un aşa-numit „intersection manager”. Ceea ce înseamnă că maşinile nu vor mai pierde aşa de mult timp stând pe loc (cum se întâmplă acum la culoarea roşie a semaforului), iar consumul, de carburant sau de curent electric, depinde de sistemul de propulsie, va fi mult mai redus.

Din punct de vedere al creierului uman şi comportamentului social, pare de neconceput viteza cu care se va derula traficul într-o astfel de intersecţie, însă adevărul este că viteza de reacţie şi controlul computerelor sunt perfect capabile să facă faţă acestor situaţii.

În plus, aceste sisteme vor fi nu doar adaptabile la evoluţia traficului în funcţie de ceea ce face fiecare maşină, ci vor ţine seama şi de pietoni sau de bicicliştii din zonă. Urmăriţi mai jos cum va arăta o intersecţie cu maşini autonome în viitorul nu prea îndepărtat:

Intersectie cu masini autonome de pe tare.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide