Suma astronomică pierdută de București în fiecare an din cauza poluării

Autor: George Cristea 21 oct. 2020 Știri auto
Suma astronomică pierdută de București în fiecare an din cauza poluării

Poluarea aerului îi costă pe locuitorii marilor orașe europene zeci de miliarde de euro în fiecare an. Bucureștiul este una dintre cele mai afectate capitale europene, potrivit unui studiu realizat de Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA). Iată care este suma astronomică pierdută de București în fiecare an din cauza poluării.

Poluarea aerului îi costă pe locuitorii oraşelor europene peste 160 de miliarde de euro (190 miliarde de dolari) în fiecare an din cauza impactului pe termen lung şi scurt asupra sănătăţii, arată un raport al Alianţei Europene pentru Sănătate Publică (EPHA) publicat miercuri. Acesta cuantifică valoarea monetară a deceselor premature, a îngrijirilor medicale şi a zilelor de muncă pierdute în 432 de oraşe europene, relatează MSN.

Într-o analiză cuprinzătoare a datelor privind calitatea aerului, sănătate şi transport în peste 400 de oraşe europene, alianţa CE Delft a anunțat că poluarea cu combustibili fosili în 2018 a costat cetăţeanul aproximativ 1.250 euro – aproximativ 4% din venitul lui anual. În plus, poluarea aerului creşte probabilitatea de a dezvolta afecțiuni care reprezintă factori de risc cunoscuţi pentru Covid-19, au spus ei.

Suma pierdută de București din cauza poluării este una astronomică

„Descoperirile noastre oferă dovezi suplimentare că reducerea poluării aerului în oraşele europene ar trebui să fie printre priorităţile de top în orice încercare de a îmbunătăţi bunăstarea populaţiei oraşelor din Europa”, se precizează în analiză.

Studiul a analizat mai mult de zece factori legați de poluarea urbană care afectează sănătatea locuitorilor pentru a măsura „costul social” al poluării asupra populației. Autorii au stabilit costul pentru 130 de milioane de cetăţeni din oraşele studiate la 166 miliarde de euro în 2018, ultimul an pentru care au fost disponibile date complete.

Londra a avut cel mai mare cost social cauzat de poluare, totalizând 11,38 miliarde de euro de bunăstare pierdută. Pe locul doi se află Bucureştiul , cu 6,35 miliarde de euro pierduţi anual, iar locul trei a fost ocupat de Berlin , cu 5,24 miliarde de euro. Majoritatea costurilor sunt legate de riscul crescut de deces prematur pe care îl au locuitorii din mediul urban.

„Studiul nostru arată cât de dăunător pentru sănătate este un aer toxic dar şi că există importante inegalităţi între diferitele părţi ale Europei. Situaţia poate fi îmbunătăţită prin politici publice în materie de transport iar oraşele pot reduce costurile prin încurajarea mobilităţilor non-poluante ”, a spus secretarul general al Alianţei Europene pentru Sănătate Publică, Sascha Marschang.

Studiul confirmă statutul nedorit al Bucureștiului ca una dintre cele mai poluate capitale europene. De altfel, România a fost pusă la zid de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru poluarea din București.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide