Suma incredibilă pe care o plătesc Ferrari sau Mercedes pentru dezvoltarea unui motor

Autor: ProMotor 08 mai 2020 Știri auto

Mercedes domină Marele Circ de la introducerea sistemelor de propulsie hibride, în 2014. De atunci, niciun alt constructor nu a reușit să obțină un titlu în Formula 1. Dar care este suma incredibilă pe care Mercedes, Ferrari sau Red Bull o investesc în dezvoltarea unui motor?

GALERIE FOTO

Șase titluri consecutive în cursa Constructorilor și-a trecut în cont Mercedes-AMG Petronas. Tot atâtea la Piloți, cu cinci bifate de Lewis Hamilton și un altul adjudecat de Nico Rosberg. Dar cât îi costă pe cei de la Mercedes să își zdrobească rivalii?

Ferrari și Red Bull par să nu existe de când a început era propulsiilor hibride. 73,7% dintre curse au fost câștigate în aceste șase sezoane de monoposturile Mercedes. În 14,4% dintre ele s-au impus piloții de la Ferrari.

Forțe inegale luptă pe circuitele lumii. Giganții Mercedes și Ferrari investesc sume colosale pentru dezvoltarea sistemelor de propulsie, care depășesc bugetul pe un an întreg al ultimelor trei echipe din coada clasamentului.

Ferrari motor (1)

Cine vrea să se bată cu Mercedes în vârful clasamentului în Formula 1 trebuie să își verifice conturile. Dezvoltarea sistemului hibrid a costat team-ul germano-britanic nu mai puțin de 914,4 milioane de lire sterline, iar costurile cresc de la an la an, odată cu pretențiile echipei de a-și păstra întâietatea, scrie Forbes.

Există însă informații neoficiale conform cărora nu Mercedes are cel mai costisitor program de dezvoltare al sistemului de propulsie, ci Ferrari. Scuderia nu furnizează însă informații defalcate privind bugetul alocat diviziei de motoare, integrându-l, în schimb, în producția monoposturilor.

Sponsorizat de gigantul producător de băuturi energizante, Red Bull Racing a primit 82,9 milioane de dolari de la sponsorul său principal în la sfârșitul sezonului din 2018.

Cum sunt amortizate cheltuielile la Mercedes și la Ferrari?

Mercedes amortizează parțial cheltuielile. 37 de milioane de dolari primește anual de la echipele cărora le furnizează motoarele folosite în sezonul precedent, Williams și Racing Point.

“Mulți sunt convinși că transferul de tehnologie este doar o poveste de marketing. Nu este deloc așa în cazul nostru. Mercedes-Benz Clasa S a primit un motor turbo cu șase cilindri, iar modul în care noi ne optimizăm motoarele în ceea ce privește eficiența și putere se regăsește la mașinile certificate pentru drumurile publice”, explică șeful echipei Mercedes, Toto Wolff.

Mercedes-AMG Petronas F1 Team motor (3)

Și tehnologia pe care Mercedes o folosește pentru răcirea grupului motopropulsor este folosită și la limuzina de top.

Mai mult, primul hypercar al brand-ului cu stea în trei colțuri, Mercedes-AMG ONE, primește un sistem de propulsie aproape identic cu cel al monoposturilor pilotate de Lewis Hamilton și Valtteri Bottas. 2,75 de milioane de euro va fi prețul fiecăreia dintre cele 275 de unități care vor fi produse.

Plafonarea bugetelor – o lovitură pentru granzii Mercedes și Ferrari

Totul se va schimba însă. Noul regulament financiar, care va intra în vigoare din sezonul următor, dacă FIA nu alege amânarea acestuia, prevede plafonarea bugetului la 175 de milioane de dolari. Granzii Ferrari, Mercedes și Red Bull, cu cel mai mare număr de angajați, cele mai mari salarii pentru piloți și cele mai mari cheltuieli, vor avea cel mai mult de suferit.

Mercedes, de exemplu, a primit anul trecut o “injecție” de capital cotată la 100 de milioane de dolari pentru modernizarea centrului de la Brackley, Marea Britanie. Piloții au un nou simulator și unul dintre puținele tuneluri de vânt din Formula 1, și acesta modernizat. Și Ferrari beneficiază, la Maranello de a sa Galleria del Vento. Între 60 și 100 de milioane de dolari costă un astfel de tunel. Echipele care nu dețin unul sunt nevoite să externalizeze testele de aerodinamică.

Salariile piloților nu vor fi incluse în limita de buget impusă din 2021 de FIA.

Echipa lui Lawrence Stroll, Racing Point, care supraviețuiește în imperiul dolarilor și al motoarelor cu cel mai mic buget, va fi net avantajată de plafonarea bugetelor în Marele Circ.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Daimler Media / Scuderia Ferrari



Comentarii
Inchide